Basit bir tükürük testinin hamile kadınların erken doğum riskini saptayabileceği bildirildi. Britanyalı bilim adamları, 34 haftadan önce doğum yapan kadınların tükürüklerindeki progesteron seviyesinin anormal derecede düşük olduğunu belirledi.

Journal of Obstetrics and Gynaecology dergisinde yayımlanan araştırmada, erken doğum yapacağının önceden belirlenmesi halinde kadına kortizon verilebileceği ve böylece bebeğin akciğerlerinin gelişmesi sağlanarak sakatlık ve ölümün önüne geçilebileceği belirtildi.
University College London ve King's College London'daki bilim adamlarının araştırmasında, erken doğum yapma riski bulunan 92 hamile kadına yapılan tükürük testinde, 34 haftadan önce doğum yapanların tükürüklerindeki progesteron seviyesinin 37 haftadan sonra doğum yapanlara oranla çok daha düşük olduğu görüldü.

Hormonun doğum zamanını nasıl etkilediği tam olarak bilinmiyor, ancak uzmanlar, progesteronun iltihaba karşı bazı özelliklere sahip bulunmasından hareketle, düşük hormon seviyesinin bakteriyel enfeksiyona yol açabileceğini düşünüyor. Bakteriyel enfeksiyon, erken doğumun bilenen sebepleri arasında bulunuyor.

mynet..