Troit Nodülüyle Tanıştınız mı?

Neredeyse her 10 kadından birisinin, hayatının bir bölümünde troit bezi hastalığına yakalandığını biliyor muydunuz? Üstelik bunların içinde en sık görüleni, troit nodülü!


Troit nodülü, boyun kısmında oluşarak kendini gösteriyor. Yıllar içinde yavaş yavaş büyüyerek nohut, ceviz ve portakal büyüklüğüne ulaşabiliyor. Bazı nodüllerde ise aniden oluşum yaşanıyor. Bir sabah kalktığınızda boğazınızda gözle görülür bir şişlikle karşılaşabiliyorsunuz.

Tiroit nodülü eğer kötü huyluysa, sadece cerrahi olarak tedavi edilmelidir. İyi huylu olanların ise, nasıl izleneceği doktorunuza bağlıdır. Doktorunuz doğru teşhis koyabilmek için, sizi dikkatli bir incelemeye alacaktır.

Nodülün sertliği ve yumuşaklığı, sabit mi hareketli mi olduğu, büyüklüğü, yeri ve sayısı önemlidir. Sesinizde bozukluk, kısıklık, çatallanma gibi yakınmalarınız olup olmadığını soracaktır. Ailenizde tiroit hastalığının hikayesine, yakın bir zamanda boyun ve baş röntgeni çektirdiğinize, kilo kaybı, çarpıntı, sinirlilik, ellerde titreme ve terleme gibi yakınmalarınızı inceleyecektir.

Tiroit nodülü sık görülen bir hastalıktır. Ancak hemen panik yapmanıza gerek yok, bu nodüllerin sadece çok az kısmı kötü huylu ve kansere dönüşebilir çıkar.

Nodülün Belirtileri:

Hipertiroidi ve hipertiroidi belirtileri ( yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, kilo alma veya verme, aşırı üşüme ve terleme)

Baskı belirtileri (ses kısıklığı, çatlaması ve yutkunma güçlüğü)

Boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi

Troit nodüllerinin çoğu, biyopsiye gerek duymadan takip edilir. Ancak ultrason bakımında şüphe çekici bir duruma rastlanırsa, biyopsi ihtiyacı duyulur. Kendinizde bazı belirtilerinin olduğunu düşünüyorsanız, doktora başvurunuz

.ALINTIDIR.