Temizlenmeyen klimalar hastalık kaynağı

Yaz ve kış aylarında kapalı ortamların ısı ve nem oranını düzenleyerek yaşam kalitemizi artıran klimalar, bunun yanında birçok hastalığa da neden olabili-yor. Merkezî klima sistemi ile havalandırması sağlanan büyük binaların havalandırma sistemlerinde çoğalabilen mikroorganizmalar viral üst solunum yolu, akciğerlerde alt solunum yolu enfeksiyonu, zatürre gibi hastalıklara yol açıyor.
Aynı zamanda bakımı yapılmamış klimaların kullanıldığı ortamlarda, alerjik nezle, astım gibi alerjik hastalıkların sayısı da artıyor. Büyük işyerleri yaz aylarında yanlış klima kullanımı yüzünden iş ve performans kaybı yaşıyor. Sema Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Türközü, merkezi klima sistemi ile havalandırması sağlanan büyük binalarda çoğalabilen mikroorganizmaların, binada bulunan kişilerde akciğer ve diğer sistem hastalıklarına yol açtığını söyledi. Türközü, iyi temizlenmeyen klimalarda ortaya çıkan "Legionella pneumophilia" bakterisinin zatürreye sebep olduğunu vurguladı. Aynı hastanenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esra Ateş, klima ile mevcut ısı düzeyinin aniden düşürülmesi sonucunda oluşabilecek kas tutulmalarına dikkat çekti. "Klimaya bağlı dış ve iç ortam ısı değişiklerinin belirgin olduğu durumlarda kişilerde, yüz felci, kas tutulması ve ağrılar oluşabiliyor. Bunlar da uzun süren bir tedavi sürecinde düzelebiliyor." şeklinde konuştu.

Kurumlarda çıkan hastalıklar iş kayıplarına ve performans düşüşlerine neden oluyor. İşyeri hekimi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ruhi Toraman, klimadan gelen soğuk hava akımının yüksek hızda ve doğrudan çalışanın üzerine çevrilmemesini istiyor. Ortam ısısının da birden düşürülmemesi gerektiğini anlatan Toraman, "Oda sıcaklığının dış ortam sıcaklığından 7-8 derece daha düşük olarak ayarlanması gerekiyor." ifadelerine yer verdi.
ZAMAN
ÇAĞLAR AVCI