Baz istasyonu tartışmaları devam ederken,İstanbulÜniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tunaya Kalkan ilginç bir çıkış yaptı. Tasarruflu ampullerin de tehlikeli olduğunu savunan Kalkan, “Yaydıkları zararlı ışınlar cep telefonlarından, baz istasyonlarından daha yüksek” dedi.

Avrupa ve Amerika'da tasarruflu ampuller üzerinde çok ciddi çalışmalar yapıldığını söyleyen Kalkan sözlerine şöyle devam etti: “Elektrikli cihazların sadece ihtiyacı karşılayacak şekilde kullanılmasını tavsiye ediyorum. Tasarruflu ampullerin yaydığı ışık tehlikeli. 1960'lı yıllarda bu tip ışınların frekanslarının düşük olduğunu sanırdık. Ancak incelemeler bunun tersini gösterdi.”

ÇOK DİKKATLİ KULLANIN

Dicle Üniversitesi Biyofizik Ana BilimDalı Öğretim Üyesi Profesör Süleyman Daşdağ dateknolojigeliştikçe elektromanyetik kirliliğin de arttığını söyledi. Daşdağ “Avrupa'da tasarruflu ampullerinin kullanımı konusunda halk yönlendiriliyor. Küresel ısınmanın etkilerinin azaltılmasında tasarruflu ampullerin katkısı olacağını iddia eden bilim adamları var. Ancak kanıtlanmadı. Bu ampullerin dikkatli kullanılması gerekir” dedi.

1 metre uzakta olmalı

Fransız Araştırma Merkezleri CRRIREM ve VİTO tarafından yürütülen çalışmalar, tasarruflu ampullerin kullanıldığı mesafenin son derece önemli olduğunu gösterdi. Fransa'da yapılan bu araştırmalarda tasarruflu ampullerin uygun mesafede kullanılmadığında ultraviyole B ve C ışınlarını yayarak cilde ve gözlere zarar verdiği tespit edildi. 1 metreden daha yakın mesafede kullanılan tasarruf ampulü ciddisağlıksorunlarına yol açıyor.

BUGÜN GAZETESİ