Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek için girilen sığ sulara bilinçsiz atlama yöntemleri ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor.

Uzmanlar halk arasında 'balıklama' diye tabir edilen atlayışların felç gibi ciddi sakatlıklar oluşturduğunu belirtiyor. Suya yapılan yanlış atlayışlar yüzünden omurilik felci vakalarının arttığını belirten Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Fizik Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, "Tüm uyarılara rağmen, her yıl çok sayıda yeni olgularla karşılaşıyoruz. İnsanlarımızın serinlemek için girdikleri sulara balıklama atlayışlar yapması, özellikle de sığ sulara atlamaları çok tehlikeli." diyor. Suya serinlemek için giren insanların mutlaka yüzme eğitimi alması gerektiğini belirten milli takım antrenörlerinden Yılmaz Özüak, bilinçsiz yüzme ve atlamaların ciddi sağlık sorunlarına ve sakatlıklara neden olduğunu ifade ediyor.

Omuriliğin, kol ve bacakları kontrol eden, tüm gövdenin hareketini sağlayan bir organ olduğunu belirten Prof. Kalyon, derinliği fazla olmayan sulara balıklama atlama sırasında alnını yere çarpan kişilerde boyun omurgasının aniden geriye doğru zorlanarak hasar gördüğünü belirtiyor. Ancak buradaki zedelenmenin yalnızca omurgada kalmadığını ifade eden Kalyon, "Boyun bölgesindeki omurilik de zedelenir ve buradaki milyonlarca sinir hücresi o anda ölür. Bunun sonucunda, omurilikteki sinir hücrelerinin fonksiyonları bir daha geri gelmeyecek şekilde kayba uğrar ve maalesef boyundan aşağı vücut kısımlarında yani hem kollarda hem de bacaklarda felç durumu ortaya çıkar." şeklinde konuşuyor.

FELCİN İYİLEŞME ŞANSI ÇOK AZ

Hasarın en ileri derecesinde, belli bir seviyedeki omuriliğin tamamı zedelendiğinden her iki kol ve bacakta tam hareket felciyle beraber komple duyu kaybı olduğunu anlatan Kalyon, şu çarpıcı bilgileri veriyor: "Tıp dilinde 'tetrapleji' adı verilen bu sakatlık, bir insanı ömür boyu tekerlekli iskemleye mahkûm eden en ağır yaralanmalardan biridir. Omurilik zedelenmesi tam değil de kısmen olmuşsa, o zaman kollarda veya bacaklarda önemli kuvvet kayıpları ortaya çıkar ve yaralanan kişi yürüme yeteneğini kaybedebilir. Omurilikteki sinir hücrelerinin bu hasarı onarım yeteneği çok sınırlı olduğundan, felç tablosu kalıcıdır."

Duyu ve hareket kaybının yanı sıra iç organ fonksiyonlarında da bozulmalar olabileceğine dikkat çeken Kalyon, idrar yolunda kolayca gelişen enfeksiyonlar nedeniyle böbrek fonksiyonlarının bozulabileceğini, duyu kaybı ve deri direncinin azalması nedeniyle bazı yaraların açılabileceğini aktarıyor.

İDDİALAŞMALAR ATLAMALARI ARTIRIYOR

Atlamalardan kaynaklanan risklerin daha çok boyun ve bel bölgelerinde etkili olduğunu anlatan milli takım antrenörlerinden Yılmaz Özüak, "Sakatlıkların yüzde 80'inin de felçle sonuçlandığını biliyoruz."diyor. Atlanılan yüksekliğin çok önemli olduğunu belirten tecrübeli antrenör, yaşanan felçlerin büyük oranda basit bir arkadaş iddialaşmasından kaynaklandığına vurgu yapıyor: "Yüzme ve atlama bilmeyen insanların bilinçsiz atlamalarla bu tarz sakatlıklara maruz kaldığı doğru. Ancak atlamalardan doğan felçlerin en yaygın nedeni iki-üç arkadaşın, mesafesini bilmedikleri yüksekliklerden, derinliğini kestiremedikleri sulara atlama konusundaki iddialaşmalarından kaynaklanıyor. Atlayış şekillerinin tarifle olması çok zor."

30 metreden ölüme

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde 30 metre yüksekliğindeki kayalıklardan denize atlayan gençler adrenalin uğruna hayatlarını tehlikeye atıyor. 5 katlı bir apartman yüksekliğindeki kayalıklardan atlayanlar büyük risk alıyor. Kayalıklara, canlarını tehlikeye atarak tırmanıyorlar. Tepeye çıkan kişi aşağıya atlamak zorunda; çünkü başka iniş yolu bulunmuyor. Arkadaşlarının gazına gelen gençler, risklere girerek kayalıklara tırmanıyor ve aşağı atlıyor. Ara sıra bölgede devriye gezen jandarma, kayaklıklarda atlayanları yakaladığı takdirde gözaltına alıyor. MEHMET GÜLER KOCAELİ

Omurilik, sinirlerimizin komuta merkezi

Omurilik, beyinden gelen hareket komutlarını kaslara ileten sinir yollarını içerir. Boyun bölgesindeki omurilik, bu sinirsel ileti yollarıyla beraber kollarımızın ve ellerimizin hareketini sağlayan sinirleri içerir. Göğüs bölgesindeki omurilikten ise gövdemizi, karnımızı, sırtımızı ve kaburgalar bölgesinin hareketini ve duyularını sağlayan sinirler çıkar.

Suya nasıl atlanmalı?

BALIKLAMA atlayışların hepsinde temel olan baş, gövde ve kollar bir hizada tutulmasıdır.

AYAK parmaklarınızla havuzun kenarına hafifçe tutunarak ayakta dik durun.

DİZLER gergin durumda belden öne doğru bükülme tekniği yapılmalı.

KOLLAR omuz hizasında, ama omuzların biraz önünde olacak biçimde açılmalı.

AVUÇ içleri suya dönük olup gözler havuzun dibindeki bir noktaya dikilmeli.

VÜCUT bir çizgi gibi ve gergin durumdayken kollar kulaklarınıza doğru yükseltilmeli.

SUYA girerken vücudunuz düz bir çizgi gibi olmalı. Bu dalış, beli daha az bükerek ve havuzun kenarını daha güçlü iterek de yapılabilir.

BAŞI kolların arasında tutmak gerekir.

Yapılan yanlışlar neler?

DERİNLİĞİ ve yüksekliği bilinmeyen sulara atlamak.

SUYUN dibindeki zemini bilmediğimiz atlayışlar.

ATLAYIŞTAN sonra inişe geçerken vücudu gerekli açıda tutamamak.

BALIKLAMADA ayakları kaldırmayıp suya paralel temasta bulunmak.

YÜKSELDİKTEN sonra direkt sırtüstü düşmek.

HALK arasında yaygın olan uçan tekme, deve güreşi, bombalama gibi atlayışlar yanlıştır.

ZAMAN