Erkek çocukların hayatlarındaki önemli dönüm noktalarından biri olan sünnet, sağlıksız bir ortamda yapılması ve hatalar olması durumunda çocukların hayatını karartabiliyor. Uzmanlar, sünnetin ciddi bir cerrahi müdahale olduğunu belirterek, mikrop kapmaması ve kalıcı hasar olmaması için sağlık eğitimi almış uzman kişilerce yapılmasını öneriyor.

Çocukları sünnet çağına gelmiş ailelerin zihnini kurcalayan soruların başında hijyenik açıdan sağlık kuruluşlarında ya da evde sünnet olmak arasında bir fark olup olmadığı geliyor. Belediyelerin ya da çeşitli vakıfların toplu sünnet merasimleri büyük bir kamu hizmeti görse de bazı aileler sünnetin hastane ortamında ve hijyenik şartlarda yapılmasını tercih ediyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ersev, halk içinde bazı insanların yaygın bir şekilde sünnet yapabildiğini belirterek, aileleri uyardı. "Sünnet, sonuçta cerrahi bir ameliyattır. İnsanın vücudunda bir ameliyat yarası oluşur ve cerrahi prensiplere uygun olarak bu yaranın dikilerek kapatılması gerekir." diyen Doç. Ersev, bu yüzden sünnetin sağlık kurumlarında hatta mümkünse ameliyathanede steril şartlarda yapılması gerektiğini belirtti. Ancak pratikte her sünnet için bu kadar uygun şartların sağlanması mümkün değil. Doç. Ersev, en azından sünneti yapacak kişinin sağlık eğitimi almış olmasının tercih sebebi olması gerektiğini kaydederek, "Hekim bulunmadığı zamanlarda, sağlık memurları veya yardımcı sağlık personelinin sünnet yapması daha güvenlidir." diyor.

SÜNNETTE RİSKLER NELER?

Sünnetin hastane şartlarında, hijyen kurallarına uygun olarak, işin ehli tarafından yapılması, çocuğun beden ve ruh sağlığı açısından da önemli. Sünnet, çok basit olarak yapılıp mutlu bir şekilde sonlanacak iken, kanama veya mikrop kapma gibi bir durumda, istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

EN UYGUN YAŞ DÖNEMİ HANGİSİ?

Doç. Dr. Ersev, 3,5 ila 5,5 yaşları arası hariç doğumla 10 yaş arasında rahatlıkla sünnet yapılabileceğini belirtiyor. Bu yaş aralığını ise erkek çocukların cinsel organını kaybetme korkusunun en baskın olduğu zaman olduğu için ayırıyor. Sünnet için tıbbi açıdan en rahat ve uygun dönem, yenidoğan dönemi. Doç. Ersev, "Eğer doğum hastanede olmuşsa, daha taburcu olmadan yapılması, konunun rahatça çözülmesini sağlar." şeklinde konuştu.

Çocuk bilinçlendikçe korku ve kaygılarının artabileceğini ifade eden Ersev, sünnetin mümkün olduğunca psikolojik travma oluşturmadan yapılması gerektiğini kaydetti. Hatalı sünnet ameliyatları sonucunda, kanama, iltihap, idrarda güçlük, bulaşıcı sarılık, şekil bozukluğu ve kalıcı sakatlık gibi olumsuzluklar meydana gelebiliyor.

Ne zaman acil olarak yapılmalı?

DOĞUŞTAN böbrek ve idrar yollarında anormallikler olan çocuklar.

SÜNNET derisinin uç kısmı normal idrar akışını engelleyecek kadar dar olan çocuklar.

SIK sık sünnet derisinde iltihap meydana gelen çocuklar.

Hangi hallerde sünnet işlemi yapılamıyor?

İDRAR deliğinin normal yerinde olmaması durumunda.

ÇOCUĞUN cinsel organında belirgin bir anormallik olduğu zaman.

SÜNNET derisinin bir kısmında eksiklik olması durumunda.

ÇOCUKTA bir kanama-pıhtılaşma sorunu olduğunda (hemofili hastalığı gibi).

ÇOCUĞUN bir alerjisi olması halinde, uzman hekime danışılması gerekiyor. ZAMAN