Soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve tansiyonu yükseltici etkiler, kalp krizi geçirme riskini artırıyor. Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, risk grubundaki kişilere, özellikle kar yağışının ertesi günü sabahında kar temizleme işini yavaş yavaş yapmalarını, soğuk ve açık havada egzersiz için dışarı çıkmak yerine evde veya spor salonunda çalışmalarını öneriyor.

Kalp krizi, kış aylarında diğer mevsimlere göre iki üç kat daha fazla yaşanıyor ve yaz aylarına göre daha ölümcül seyrediyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, kış aylarında özellikle sabah saatlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ökmen, kalp krizi vakalarının kış aylarında diğer mevsimlere göre artmasının sebeplerini "Solunum yolu enfeksiyonları, grip, fazla kalori içeren yağlı besinlerin tüketilmesi ve bu kalorinin harcanamaması, daha az güneş ile temasın getirdiği bazı hormonal değişiklikler, kapalı havaların oluşturduğu stres" şeklinde açıkladı.

Doç. Dr. Ertan Ökmen'in verdiği bilgiye göre, soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve tansiyonu yükseltici etkiler kalp krizi geçirme riskini artırıyor. Soğuk havada vücut mevcut ısısını korumak üzere cilde daha az kan gönderir ve bunu da tüm damarlarda, özellikle cildi besleyen damarlarda büzülme oluşturarak yapar. Bu büzülme otomatik olarak tansiyonun yükselmesine neden olur.

Özellikle sabah saatlerinde kalp krizi geçirme ihtimali artıyor. Kan akışkanlığındaki değişim, hormonal faktörler, tansiyonun daha yüksek olması gibi pek çok sebep bunda etkili. Doç. Dr. Ertan Ökmen bu konuyu şöyle açıklıyor: "Her yerin karlarla kaplı olduğu, güneşli, tazelik hissi uyandıran, beyaz kış sabahları özellikle bilinen damar tıkanıklığı olan ve kalp hastalığı risk faktörlerini yoğun olarak bünyesinde bulunduran, tansiyonu yüksek olan kişiler için günün en tehlikeli zamanı. Birçok araştırma, ilginç bir şekilde karlı bir gecenin ardından sabah dışarı çıkıp evinin önündeki ya da arabasının camlarındaki karları temizlerken işe yetişmek için hızlı hareket eden kişilerde kalp krizi geliştiğini ortaya koyuyor. Karların temizlenmesi, yolu açmak ya da arabanın karlı-buzlu camlarını temizlemek aynı zamanda tansiyonu da yükselten ciddi bir egzersizdir."

Kalp krizi riski taşıyanlara öneriler

Doç. Dr. Ertan Ökmen, bilinen kalp hastalığı, hipertansiyon, damar tıkanıklığı olan belli bir yaşın üzerinde, yüksek kolesterol, diyabet, aşırı kilo, sigara alışkanlığı, ailede kalp hastalığı gibi risk faktörlerine sahip kişilerin, kalp krizi tehlikesinden korunmak için belli başlı kurallara dikkat etmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Ökmen, kışın kalp krizi riskini azaltmak için şu önerilerde bulundu:

Kalp, tansiyon hastasıysanız ilaçları düzenli alın.

Özellikle kar yağışının ertesi günü sabahında yapılacak kar temizleme işini dinlenerek yavaş yavaş yapın, hatta mümkünse yapmayın.

Egzersiz yapmak için soğukta, açık havada dışarı çıkmak yerine, evde, spor salonunda egzersizi tercih edin. Geniş, kapalı mekanlar örneğin alışveriş merkezleri 30 dakikalık bir yürüyüş için uygun ortamlardır.

Enfeksiyonlar, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, kalp hastalarında oldukça ağır seyredebilmekte ve bazen kalp krizini ve kalp yetmezliğini uyarabilmektedirler. Alışveriş merkezlerinde yürüyüş-egzersiz yaparken kalabalık olmayan saatleri tercih etmek enfeksiyonlardan korunmak için doğru olur.

Grip, zatürre aşılarını mutlaka yaptırın.

Kalp krizi geçirdiyseniz dumanlı, kirli, soğuk havada olabildiğince dışarı çıkmayın. Çıkmak zorundaysanız mutlaka yanınızda dilaltı hapı taşıyın.

Kış aylarında kilo alındığını unutmayın ve harcayamayacağınız kadar kalorili besinler yemeyin.

Tansiyon takiplerinizi düzenli olarak yapın. ZAMAN