Sizin de başınız dönüyor mu?

Bunun birçok nedeni olabilir...

Baş dönmesi, hayatın herhangi bir döneminde birtakım nedenler sonucu oluşan bir durumdur. Burada yaş faktörü önemlidir. Kişinin geçirdiği veya geçirmekte olduğu hastalıklar ve travmalar söz konusudur.

Çocuklarda oluşan baş dönmelerinde ilk bakılacak olan beyin ve beyincikle ilgili bir sorun olup olmadığıdır. Ayrıca çocukta görmeyle ilgili problemlerin de varolup olmadığı dikkatle takip edilmelidir. Anne, baba ve yakınlarında bu tür şikayeti olanlar varsa çocukların da onları yansılayabileceği unutulmamalıdır.

Geçirilen kafa travmaları ve bunların sonucunda oluşabilecek beyinle ilgili sorunlarda da baş dönmeleri olabilir.
Belli bir yaşın üstünde oluşan baş dönmelerinde (30 - 40 yaş üzeri) altta yatan ciddi bir hastalık tablosu yok ise üç konu ciddi incelenmelidir:

1. Hastanın kulaklarıyla ilgili herhangi bir sorun var mı?
2. Beyin ve beyni besleyen damarlarla ilgili bir sorun var mı?
3. Hastada görme bozukluğu var mı? (özellikle astigmat)

Kulaktan kaynaklanan baş dönmelerinde kulaktaki kristallerin yer değiştirmesi önemli rol oynar. Beyin ve beyni besleyen damarlarda herhangi bir sorun olup olmadığını özellikle iyi bir nörolojik muayene ve yanında yapılacak beyin ‘emar’ı (MR), ayrıca beyni besleyen damarın incelmesi ‘karotis vertebral arter doppler’i sonucunda aydınlatılması mümkün olabilir.
Beyinde ise sadece kanama ve tıkanmayla ilgili sonuçların değerlendirilmesi gerekir. Beyin ve beyincik dokusunda aynen kalp adalelerinde olduğu gibi iskemik odaklar ve enfarktüs alanları görülebilir. Bunlar da oluştukları yere göre baş dönmesine neden olabilir.
Görme bozukluklarında da özellikle astigmatı olanlarda baş dönmesi görülebilir.

BOYUNDAKİ OMURLARIMIZ KİREÇLENİRSE BAŞIMIZ DÖNEBİLİR
Boyundaki omurların kireçlenmesine bağlı olan ve bizim “Vertebra- basiller Sendromu” dediğimiz boyun kireçlenmeleri de baş dönmesinin nedenlerinden biri olabilir. Baş dönmesi olanlar şuna çok dikkat etmek durumundadır: Bu dönme, sadece başın hareketli olduğu zaman mı meydana geliyor, yoksa istirahat halinde de oluyor mu? Sabah yataktan kalkarken oluşan baş dönmelerinde hasta yataktan hızlı kalkmamaya dikkat etmelidir. Yataktan daha yavaş kalkmalıdır. İleri yaşlarda hastalarda baş dönmeleri varsa, hastanın yatağının yakınlarına sorunlara neden olabilecek eşyalar koymaktan kaçınılmalıdır. Yine hastaların günlük yaşamlarında ihtiyaçlarını giderecekleri banyoların, onlara kolaylık sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerikir. Ve bu işlemi yapmasına yardımcı olmaken doğru olanıdır.

Hangi hastalıklar baş dönmesine yol açabilir?
-Bazen hiçbir nedene bağlı olmayan baş dönmeleri de olabilir.
-Kansızlık şikayeti yaşayanlarda (anemiklerde) baş dönmeleri olabilir. Bunlarda da yapılması gereken, kansızlığın nedeninin ciddi bir biçimde araştırılıp neden kaynaklandığını bulup ona göre tedbirlerin alınmasıdır.
-Beyindeki sıvı fazlalığı (hidrosefali) olan hastalarda da baş dönmesi olabilir. Bu kişilerin özellikle günlük yaşamlarında araç kullanırken çok dikkatli olmaları gerekir.
-Diyabetiklerde ani şeker yükselmesi ve düşmesinde baş dönmeleri görülebilir. Bunun tespit edilebilmesi, o anda kanda şeker seviyelerinin ölçülmesiyle mümkündür.
-Hipertansiyonu olan hastalarda da tansiyonun aniden yükselip düşmesi de baş dönmelerine neden olabilir. Bunu tespit etmek de baş dönmesi olduğu zaman tansiyonun ölçülmesi ile mümkündür.

VERTİGO CİDDİYE ALINMALI
Baş dönmesi olduğu zaman olayı basite indirgemeyin. Bunun altında yatan nedeni tam olarak tespit etmeye çalışın ve bu soruna yönelik tedaviyi uygulayın. Çünkü baş dönmeleri insanların günlük yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkiler, bir başkasına muhtaç hale getirebilir.
Bu sorunları yaşayıp da kimseyle paylaşmayan kişiler var. Bunlar da tavsiyemi umursamayarak bu sorunu çözmeyecekler. İleride daha büyük sorunlarla karşılaşmaları için devam eden baş dönmeleri varsa zamanında bunun tedbirini almalılar. Neden kaynaklandığını bulmalılar.
Bir de hastanın kendisinin ya da çevresinin hareket ettiği şekilde algılanan bir halüsinasyon var. Rahatsızlığa bulantı, kusma ve kulak çınlaması da eşlik edebilir. Buna da ‘vertigo’ diyoruz. Burada gözler kapatılınca denge bozukluğu oluyorsa bu bulgu vertigo teşhisi için çok önemlidir. Genellikle yaşlılarda yüksek ateşle seyreden bir enfeksiyon sonucunda vertigo oluşabilir.
Her zaman dile getirdiğim gibi vücuttan gelen sinyalleri ve işaretleri gözardı etmeyin. Bu sinyaller ve işaretler mükemmel bir yapıdan gelmektedir. O açıdan durumu görmezden gelmek yanlıştır. Ciddiye almak gerekir. Bu basit bulgular yarın daha büyük sorunların habercisi olabilir.

.ALINTIDIR.