Sinir ve Stresten Uzak Dur

Bu hayatta yaşamaya çalışan her insan inişli ve çıkışlı bir hengameden geçerek yolunu tamamlamaya çalışır. Gittiği yolda karşısına iyilerde çıkabilir kötülerde. Hangisi çıkarsa çıksın onun için hiç fark etmemeli, her zaman vakur bir duruş sergilemelidir. Özellikle içinde bulunduğu psikolojik durumunu devamlı elinden geldiği kadar pozitif seviyede tutmaya çalışmalı ve gereksiz tüm tartışma, sorun, sıkıntı gibi negatif olan şeylerden kesinlikle ama kesinlikle çok uzak durmalıdır.

Kişinin hayatta en çok dikkat etmesi gereken noktaların başında sinir ve stres vardır. Bu iki önemli negatif problem bir insan için, hem ruhen hem de bedenen çok ama çok tehlikeli bir sorun olarak karşımızda durur. İki sıkıntının da çözüm yollarının başında muhakkak ki her zaman sakin olmak yatar. Dünya yıkılsa dahi sakinlikten kesinlikle vazgeçmemeli, yani kendini sürekli relax (rahat) veya mutluluk formatında tutmalıdır. Bu konuya parelel kişi kendini çeşitli olumlama, telkin yöntemleri veya programlarıyla, çok iyi eğitmeli ve bu çalışmaları hayatında süreklilik haline getirmelidir. Bilinçli olmaya ve öğrenmeye çok ama çok önem vermelidir. Bilinçli bir kişi veya toplum her zaman için hem maddi hem de manevi bir çok sorunun üstesinden çok rahat bir şekilde gelebilme başarısı göstermiştir. Bilinçsiz, cahil bir kişi veya toplum ise; hayatta devamlı çok sıkıntı ve keder içinde bir ömür sürdürür.

Tüm bunlardan mütevellit; insan doğası gereği bir çok duyguları bir arada yaşamaya programlı bir varlık olarak karşımızda durmakta olup, kişiler için en önemli dönem muhakkak ki çocukluktaki geçen dönem veya evrelerdir. Bu dönemi iyi bir şekilde değerlendirebilenler veya tam manasıyla rahat geçirmiş olanlar ile iyi eğitilmiş olanlar gelecek adına daha da ümitvar bir konuma gelir. Muhakkak ki ümit her uyanık insanın rüyasıdır. O nedenle sürekli uyanık ve gözü açık olmaya özellikle itina göstermeli ve yenilik veya inovasyona önem vermeli ve eğer bir şirketimiz varsa burada da aynı yöntemi kullanmaya çalışarak özellikle AR-GE' ye çok önem vermelidir. Velhasılı hayatın tüm renklerini veya güzelliklerini tam manasıyla görerek, hissederek, özümseyerek yaşamaya çalışmak, bazı gerçekler karşısında kişiye daha rahat hareket etme şansı kazandırır.

Sonuç olarak; Sinir ve Stres hayatta sürekli başımızda olan önemli bir psikolojik vakıa olup, bu olaydan kendimizi kurtarmak oldukça kolay olmakla birlikte, çözüm yolunu da iyi öğrenmek icap eder. Eğer çözüm yolu iyi bilinmezse maalesef bu sorunlar her zaman baş ağrıtacaktır. Çözüm aslında oldukça basittir. Şöyle ki; insan öncelikle içinde bulunduğu ortamın farkında olarak yaşamaya çalışmalı ve anı çok ama çok iyi değerlendirmelidir. Geçmişi ve geleceği bir tarafa bırakmalı, yaşadığı hayatın kıymeti harbiyesini çok iyi idrak etmelidir. Çünkü geçmişi düşündüğü vakit içinde bulunduğu zamandan bir tad tuz alamayacak, aynı şekilde gelecek için ne yapacağım diyerek hayıflandığında da maalesef eline hiç bir şey geçmeyecektir. Buradaki en önemli kritik eşik; hangi durumda olursa olsun hayattan zevk almayı yani mutlu olabilmeyi çok iyi bilmek gerektiğidir. Tabii bunu yaparken de üzerinde olan görev veya sorumlulukların farkında olmalıdır.



Hedef! Daima Mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamak olmalıdır. Her şey gelip geçici olduğundan kalp kırmaya, gönül yıkmaya zaman yoktur. Tam tersine kalplere vegönüllere girmeye çalışmak yegane gaye olmalıdır. Hayatta her zaman saygıyı, sevgiyi ve muhabbeti ön plana çıkarmalı, kin ve nefreti yok etmelidir.

Haydi! Sevelim, sevilelelim hep birlikte gelin yoldaş olalım...

Sinir ve stres benim için artık sen yoksun...

Kadir DEVECİ