Sigaranın Zararları Nelerdir? Sigaranın Etkileri ve Pasif İçicilik


Türkiye'de 35 yaş üzerindeki insanların %45'i sigara içmektedir. Sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı ülkemizde her yıl 35 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde 15 yaş ve üzeri sigara tiryakisi olan erkeklerin sayısı %62,8 iken, bu oran kadınlarda %24,3 şeklindedir.

Ülkemizin tüm nüfusu temel alındığında nüfusumuzun %43,6'lık bir bölümünün sigara içtiği görülmektedir. Bu oranlar göz önüne alındığında sigaranın zararları ve sigara tiryakiliğinin ne boyutlara ulaştığı daha iyi anlaşılmaktadır.

Sigaranın Zararları ve Kimyasal Maddeler:
Sigaranın zararları içerisinde aktif olarak 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu maddeler hücre öldürücü, hücrenin yapısını bozucu ve kanser yapıcı özelliklere sahiptir. Sigara içen kişilerde duman solunmasına bağlı olarak burun, ağız, gırtlak ve tüm solunum yolunda kanser gelişebilmektedir.

Sigara içerisindeki bazı kimyasal maddeler direk solunum yoluyla etkisini gösterirken, bu maddelerden bir kısmı kana geçerek bir kısmı da tükürükle yutularak etki göstermektedir. Sigaranın zararlarında etkisi olan tütününün içindeki en önemli kimyasal madde nikotin maddesidir.

Nikotin, insan vücudundaki bazı sinir hücrelerini uyarıp, baskı altına alan ve bağımlılık yaratan son derece zararlı bir kimyasal maddedir. Sigaranın zararlarını bildiği halde sigarayı içen normal tiryakilerde nikotin maddesine bağlı olarak tansiyonun artması, kalp hızında artma, kalp kası kasılma gücünde artma, kalbin oksijen tüketiminde artma, kalp damarlarında kan akımında artma ve diğer damarlarda daralma meydana gelir. Ayrıca nikotin, serumda glukoz, kortizol, serbest yağ asidi, adrenalin ve beta endorfin düzeylerini arttıran bir maddedir.

Karbon monoksit ( CO ) oksijen kullanımını engellenmekte olan toksin bir gazdır. Sigara dumanında %2-6 oranında bulunur. Sigara içenlerde kanda seviyesi yükselir. Pıhtılaşma artışından ve bazı sinir sistemi bulgularından sorumlu olan kimyasal maddedir.





Sigaranın Etkileri:
Sigara içmenin neden olduğu koroner kalp hastalığı ve akciğer kanseri en önemli iki ölüm sebebidir. Sigara içen kişilerde bu hastalıklara yakalanma riski çok yüksektir. Hastalıklara yakalanma riski içilen sigara sayısı, sigara içmeye başlama yaşı ve sigara içerken alınan nefesin derinliğine göre değişkenlikler gösterebilmektedir.

Pasif içicilik:
Sigaranın zararlarını bilip sigara içmemenize rağmen, sigara içilen bir ortamda bulunmanız ve dolayısıyla sigara dumanını solumanız sizi pasif içici yapar. Pasif içici durumunda bulunmanız solunum yolu hastalıkları, kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıklara yakalanma riskinizi yükseltir.

Gebelik Döneminde Sigara İçmenin Zararları:
Gebelik döneminde sigara içmenin ciddi zararları bulunmaktadır. Gebelik döneminde sigara içmek anne karnındaki fetüsü etkiler. Gebelik döneminde içilen sigara, anne ve bebek arasındaki kan dolaşımının bozulmasına ve bebeğin yeteri kadar beslenememesine neden olur. Gebelik döneminde sigara içen annelerin düşük yapma oranı yüksekken, fetal ölüm ve ani bebek ölümleri riski bulunmaktadır. Ayrıca gebelik döneminde sigara içen annelerin bebeklerinde uzun vadede gelişim bozuklukları görülmektedir.

Gördüğünüz üzere sigara içmenin hem size hem çevrenize çok fazla zararları oluyor...

İnsanların gündelik yaşamda sürekli olarak sigara içtiğini görüyorum. Biliyorum çoğunluğu sigarayı bırakmak istiyor. Ancak bunun için neler yapmaları gerektiğini bilmiyorlar. Bende sizlere elimden geldiği kadar sigarayı bırakmanın fiziksel ve psikolojik etkilerini aktarmaya çalışacağım. Herkese bol huzurlu, sağlıklı bir yaşam diliyorum. https://www.sigarayibirakmaktr.com

.alıntıdır.