- Şeker hastaları arasında görülme sıklığı en yüksek orana sahip Tip-2 diyabet tedavisinde yeni etken maddeli ilacın insanlar üzerinde yapılan faz çalışmasının sonuçları açıklandı.

Buna göre, ''saksagliptin'' isimli yeni etken madde, mevcut ''insülin'' tedavisi ile birlikte kullanıldığında, hastaların kan şekerinin büyük oranda azaldığı belirlendi.

Portekiz'in Lizbon kentindeki 47. Avrupa Diyabet Kongresi'nde, Tip-2 diyabet tedavisi alan yetişkinlerde, ''saksagliptin'' etken maddesiyle insülinin birlikte uygulandığı ve tedavi sonrasında hastalardaki yan etki ve komplikasyonların değerlendirildiği yeni ilaç tedavisine ilişkin insanlar üzerinde yapılan Faz 3 klinik çalışmasının sonuçları açıklandı.

17 bin bilim insanının katıldığı kongrede ilk kez sonuçları açıklanan çalışmada, kan şekeri seviyelerindeki (HbA1c) azalmanın 52 hafta boyunca korunduğu belirlendi. Yeni kombine tedavinin mevcut ''insülin'' uygulaması ile karşılaştırıldığında farklı bir yan etki ile karşılaşılmadığına dikkat çekildi.

Kongreye çalışmanın sorumlu araştırıcısı olarak katılan Uzman Dr. Anthony Barnett, ''Tip 2 diyabet izlenen birçok hastada insülin gereksinimi doğacağından, kan glukozu kontrolünün uzun süreli olarak sağlanmasında bir bileşenin insülinle kombinasyon halinde kullanılıp kullanılamayacağının değerlendirilmesi önem taşımaktadır'' dedi.

Barnett, çalışmanın insülinle birlikte kullanılan saksagliptin 5 miligramı tip 2 diyabet izlenen yetişkin hastalarda glukoz kontrolündeki iyileşmeyi 24-52 hafta süresince koruduğunun bildirildiği ilk uzun süreli çalışma olduğunu ifade etti.



AA