Sağlıklı Yaşamanın ve Genç Kalmanın Püf Noktaları

Sağlıklı yaşamak ve genç kalmak hemen herkesin ortak hedefi… Ağırlaşan yaşam koşulları, her türlü gıdayı dört mevsim tüketme arzusu, kirletilen doğa, teknolojiye yenik düşen hayat ve düzensiz yaşam erken hastalıkları ve yaşlanmayı da beraberinde getiriyor. Uzmanlar yenilikçi çalışmalarla zamana karşı durmanın formülünü arayadursunlar, sağlıklı ve zinde yaşamın dolayısıyla da genç kalmanın püf noktası bireyin kendisinde saklı… Nasıl mı?...



“Her birey kendinden sorumludur”. Gelişen yaşam, avantajları ve dezavantajları ile insanın değerlendirmesine sunulmuştur. Dış etkenlerden etkilense de insan, kendi içinde bazı şeylerin dengesini doğru kurgulayabildiği takdirde yaşam kişiye sunulmuş büyük bir armağana dönüşecektir. Bu değerli armağan da insana dilediği gibi bir hayatın kapılarını aralamasına yardımcı olacaktır. Önceliklerimizi belirlerken bu bilinçten hareket etmeli ve hayatımızın nasıl geçmesini istiyorsak ona göre bazı noktalara dikkat etmeliyiz…

Sağlıklı ve Genç Bir Hayatın Püf Noktaları

Sağlıklı bir hayat sürmek, genç kalmak için dikkat etmekle sorumlu olduğumuz 9 temel nokta var.
Sağlıklı Yaşam-Sağlıklı Nefes: Sağlıklı bir hayatın sırrı aldığımız nefesten geçer. Dış etkenlerin özellikle metropollerde daha da ağır olduğu düşünülürse (hava kirliliği, egzoz dumanı…vb.) bu etkenlere bir de sigara dumanını eklememelisiniz. Bu bilinçle sigarayı bırakın ve sigara içilen ortamlardan da uzak durun.
Stres günümüz insanının diline pelesenk olmuş en zararlı dış etkenlerin başında geliyor. Aslında stres sadece dıştan içi değil içten de dışı tehdit eden bir olgu. Yaşam koşullarınız ne denli ağır olursa olsun, stres tamamıyla kişinin kendisi tarafından yaratılan ve kontrol edilebilme özelliğine sahip bir kavramdır. Bu nedenle stresinizi azaltmaya çalışın.
İnsan sosyal bir varlıktır. Çevresiyle beslenir, sosyalleşme sayesinde ayakta kalır. Genç kalmak istiyorsanız arkadaşlarınıza, ailenize kısacası sağlam sosyal ilişkilere zaman ayırın.
Kan basıncı kişinin sağlık durumuna ilişkin önemli sinyaller verir. Düşük kan basıncına sahip kişilerin, yüksek kan basıncına sahip kişilere oranla çok daha sağlıklı ve genç göründükleri bilinen gerçeklerden. Kan basıncınızı takip edin ve kan basıncınızı düşük tutmaya özen gösterin. Gerekirse beslenme alışkanlıklarınızı kan basıncınıza göre yeniden yapılandırın.
Egzersiz yapmak… Bu iki kelimeyi duymaktan sıkıldığınızdan eminim. Ancak her gün az da olsa program dahilinde hareket etmek sizi genç ve sağlıklı kılacaktır. Bunun için mutlaka spor salonlarına yazılmanız gerekmiyor. Spor salonları size disiplinli spor yapabilme imkanı tanır. Oysaki öz disiplininizi doğru kurabilirseniz, gün içinde sadece yarım saatinizi ayırarak tempolu yürüyebilir, asansör yerine merdiven kullanır, kısa mesafeleri yürüyerek kat edebilirseniz bu da yeterli olacaktır.
Sağlıklı dişler, sağlıklı bir görünüm getirir. Ağız ve diş sağlığının, sağlığınız üzerindeki etkisi büyüktür. Ağız sağlığınıza dikkat edin. Diş bakımınızı düzenli yaptırın ve diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirin.
Beslenme programınızda lifli gıdaları daha çok tüketmeye dikkat edin. Lifli gıdaların sindirim sistemi üzerinde etkisi büyüktür. Günlük 25 gram lif tüketen birinin gerçek yaşı 2.5 yıl daha geridedir.
Bedeninizi dinlemeyi öğrenin. Zaman zaman bedeniniz sağlık durumunuza göre sinyaller gönderir. Bu sinyalleri ezbere yöntemlerle geçiştirmek yerine doktora gitmeyi, uzman tavsiyesi dinlemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Tedavi ve bakım standartlarını yüksek tutan kişiler, bunu yapmayanlara göre 10 ilâ 14 yaş daha genç kalır.
“Neşeli ol ki genç kalasın” Çocukluk dönemlerinden hatırlayacağınız bu şarkının sözleri sağlıklı ve genç yaşamın sırrını en güzel şekilde özetliyor. Gülmek, neşeli insan olabilmek sağlıkla dolu bir hayata sahip olmak anlamına geliyor. Bu yüzden kendinizi güldürmek için mutlaka çaba harcayın.

.alıntıdır.