Konya Numune Hastanesinde, 2007 yılında beyin ölümü gerçekleşen 3, 2008 yılında 6, 2009 yılının 7 ayında ise 7 kişinin organlarının bağışlandığı bildirildi.

Konya Numune Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Melih Azap, Konya'da organ bağışında her geçen yıl artış olduğunu söyledi.

İnsanların kafalarında oluşan soru işaretlerine tatmin edici cevap aldıkları sürece organ naklinde yakalanan olumlu ivmenin daha da artacağını belirten Azap, "2007 yılında beyin ölümü gerçekleşen 3, 2008 yılı nda 6, 2009 yılının 7 ayında ise 7 kişinin organları aileleri tarafından bağışlandı. Nakil bekleyen insanların yardımına her geçen gün daha hızlı koşuyoruz" dedi.

Kadavra ve organ bağışı konusunda hasta yakınlarıyla kurdukları diyaloglarda ilk dönemlerde çok zorluk çektiklerini anlatan Azap, şunları kaydetti:

"İlk organ nakli konusunda kendisinden destek isteğimiz aile 'hastamızı organları için mi öldürdünüz?' diyerek hastanemizi silahla basmıştı. Şimdi durum çok değişti. Çünkü insanlarımıza, organ nakli beklerken acı çeken kişilerin durumlarını anlatıyoruz. Geçmişe oranla vatandaşlarımızın organ nakli konusunda bilinç düzeyi artıyor. Tabii bu bilinçlenmenin temelinde medya ve Sağlık Bakanlığının önemli rolü bulunuyor."

Azap, bağış konusunda gelinen noktanın çok iyi olduğunu vurgulayarak, "2007 yılından bu yana beyin ölümü gerçekleşmiş yakınlarının organlarını bağışlayan 16 ailenin çoğunu hem ekonomik hem de eğitim eğitim seviyeleri oldukça düşük kişiler oluşturdu. Paylaşma duygusu yüksek yoksul aileler, yaptıkları organ bağışıyla adeta insanlık dersi veriyor. Dar gelirli aileler, talebimize hiç tereddüt etmeden "tamam" diyor. Hastanemizde beyin ölümü gerçekleşen yakınlarının organlarını bağışlayan ailelerden 3'ü çobanlık yapıyordu. Bu kişilerin davranışları ve sözleri benimle birlikte ekibimi çok duygulandırmıştı" diye konuştu.

AA