İş hayatında yoğun olarak sesini kullanan öğretmenlerde ses kısıklığı, ses tellerinde şişme, nodül ve polip gibi hastalıklara sık rastlanıyor.
Sigara kullanımı, kronik üst solunum yolları enfeksiyonu ve reflü hastalığının ses kısıklığı sorununu ön plana çıkardığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Tan Ergin, tebeşir tozunun öğretmenlerde ses kısıklığı riskini artırdığını söylüyor.
Yüksek tonda konuşmanın da ses kısıklığında önemli bir faktör olduğunu belirten Doç. Ergin, "Ortamda tebeşir tozu gibi boğaz ve ses tellerini irite edecek faktörlerin bulunması, sorunu tetikler ve artırır. Özellikle yüksek tonda ve uzun süreli konuşmaların yapılması, ses tellerinde şişmeye, yani ödeme ve küçük kanamalara yol açar. İlerleyen durumlarda ise ses tellerinde nodül veya polip gibi iyi huylu ancak sürekli ses kısıklığına yol açabilecek rahatsızlıklarla karşılaşmak mümkün olur" diye konuşuyor.
SIK SIK SU İÇİN, SİGARADAN UZAK DURUN
Ses hastalıklarına karşı koruyucu önlemlerin alınabileceğini belirten Ergin, bu önlemleri şöyle özetliyor:
"Bir kısmında cerrahi müdahalenin gerekebileceği bu tür hastalıklarla karşılaşmamak için ses kullanımına dikkat edilmeli, uzun süreli konuşmaların yapıldığı durumlarda zaman zaman konuşmaya ara verilerek su içilmelidir. Tüm diğer sağlık problemleri gibi bu tür rahatsızlıklardan korunmak için sigaradan mutlaka uzak durulmalıdır. Bir haftayı aşan ses kısıklıklarında ise bir KBB uzmanına başvurarak sorun ortaya konmalı ve tedavi edilmelidir."
-memurlarnet-