Türkiye'de mide kanseri hastalarının, bu konudaki rahatsızlıklarından yaklaşık sekiz ay sonra doktora başvurdukları bildirildi.


Antalya Belek'te devam eden 18. Ulusal Kanser Kongresinde, mide kanserinin özellikleri, coğrafi farklılıkları ve tedavi şekillerini ortaya koymak amacıyla 22 ülkede 10 bin 200 hastanın katılımıyla yürütülen araştırmanın Türkiye'ye yönelik ilk sonuçları açıklandı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şuayip Yalçın, Türkiye'de bulunan 11 merkezdeki 412 hastanın verilerine göre, mide kanserine yakalanan hastaların yaş ortalamasının 59.4 ve hastaların yüzde 67.3'ünün erkek, yüzde 32.7'sinin kadın olduğunun belirlendiğini söyledi.

Araştırmanın en çarpıcı sonucunun, hastaların şikayetleri başladıktan ancak 7 ay 28 gün sonra doktora başvurmaları olduğunu açıklayan Prof. Dr. Yalçın, şöyle konuştu:

''Mide kanseri hastaları doktora çok geç başvuruyor. Türkiye'de hastalar dünya ortalamasından en az iki ay geç doktora gidiyor. Bu kritik bir zaman. Araştırmaya katılanların yüzde 80'e yakını, hastalığın ileri evresinde doktora başvurmuştu. Kabul edilebilir bir oran değil. Hastalar ileri evrede başvurdukları için tamamen tedavi olma şansı düşürüyor. Bizim halkımız doktora başvurmakta gecikiyor.''

Araştırmaya katılanların yüzde 12'sinin ailesinde mide kanseri öyküsü tespit edildiğini ifade eden Yalçın, ''Bunda ailenin beslenme alışkanlıklarının rol oynadığını düşünüyoruz'' dedi.


(AA)