Türklerin açık hava toplantılarının ve tatil günlerinin vazgeçilmez etkinliği olan mangal keyfini, damak zevkini bozmadan, küçük değişiklik ve hilelerle sağlıklı bir öğüne dönüştürmek mümkün.

ABD'nin en çok et tüketilen eyaleti olan Teksas'ta bulunan Teksas Üniversitesi Kanser Merkezi tarafından "Sağlıklı Mangal'' başlıklı rapor yayınlandı. Raporda, farklı kanser türlerinden korunmak için mangal keyfine yönelik öneriler getiriliyor. Uzmanlara göre, uzun yıllar sağlık problemi yaşamadan mangal keyfi sürmek isteyenler, öncelikli olarak tükettikleri et miktarını azaltmak zorunda. ABD'li uzmanlar, sofraya et ve et ürünlerinin yanı sıra mangalda pişirilmiş farklı sebzelerin de eklenmesini öneriyor.

Bir öğünde etin çok ağırlıklı yer almasının sağlıklı olmadığına, sebze tüketiminin, başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünü vücuttan uzak tuttuğuna işaret eden uzmanlar, ''tabaktaki et miktarını biraz azaltıp, közde soğan, patlıcan, patates, kabak gibi sebzeleri dahil etmenin iyi bir başlangıç olacağını'' belirtiyorlar. Uzmanların ikinci önerisi ise kırmızı et tutkunlarının zaman zaman tavuk ya da balık gibi daha sağlıklı etleri deneyerek mangal yapmaları.

Farklı pişirme yöntemleri ile kanserojen maddelerden uzak kalınabileceği ifade edilen raporda, Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nün hangi türden olursa olsun, yanan etin kanserojen maddeleri açığa çıkardığı yönündeki uyarısı da hatırlatılıyor ve etin yanmamasına dikkat edilmesi vurgulanıyor.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Serap Coşansu da, mangalda yapılan etin iyi pişmesi gerektiğini söyledi. Coşansu, mangal yaparken kanserojen maddelerin miktarını azaltmak için şu tavsiyelerde bulundu:

"Sarımsak, biberiye ve adaçayı kanserojen maddelerin miktarını azaltmaktadır. Bunlar ya köfte harcının içine ilave edilebilir veya yemeden hemen önce et üzerine ilave edilebilir. Etler sosla hazırlanacaksa sos içine konabilir. Özellikle antioksidan içeren meyvelerden limon, portakal ve mandalina da kanserojen maddeleri etkisiz hale getirebilir. Etle birlikte bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi faydalıdır. Bunun dışında siyah ve yeşil çayda bulunan maddeler kanserojen maddelerin etkisini azaltmada faydalı olabilirler. Bunun için etle birlikte sıcak veya buzlu çay tüketilebilir."
İZMİR AA

Sağlıklı mangal için öneriler

Teksas Üniversitesi'nin raporunda, kanserojen maddelerden korunmak için şu önerilere yer veriliyor:

KIRMIZI et yerine balık tercih edin. Balık, et ve tavuğa göre daha az yağ içerdiğinden, ateşe damlayan yağ ile açığa çıkan kanserojen madde de az olur. Ayrıca, mangalda pişmesi için daha az zaman gerektiren balık, sağlık açısından da avantaj sağlar.

ETİ önceden pişirin. Mangal üzerinde uzun süre yüksek ateşte kalan gıdalarda kanserojen madde açığa çıkar. Etinizi mangala atmadan önce beş dakika pişirirseniz, lezzetinden ödün vermeden, potansiyel tehlikelerden uzak durmayı başarırsınız.

MANGALINIZI hafifçe yağlayın. Mangalı biraz yağlamak, zararlı maddelerin ete yapışmasını engellediği gibi, et ya da balığın parçalanmasını da önler.

ISIYI düşürün. Kömür kullanımında çok yüksek ateşi tercih etmemek, yanan kömür ile üzerine konulan ürün arasında mesafe bırakmak, küçük önlemler olarak görülse de sağlık açısından büyük fayda sağlıyor.

MANGALINIZI iyi temizleyin. Mangalınızı her kullanımdan sonra çok iyi temizleyerek, oluşmuş kanserojen maddelerin bir sonraki yemeğinize aktarılmasını önlemiş olursunuz.

ZAMAN