KRİZDE BELİNİZ KALINLAŞMASIN


Krizde cepler hafifler ama vücutlar kademe kademe ağırlaşır. Ekonomik krizin etkileriyle savaşıyorsanız, yalnız değilsiniz... Finansal endişe, her 10 kişiden birinin daha çok abur cubur yemesine ve kilo almasına neden olmuş! Daha kötü ise alınan bütün kilolar sadece bel çevresine yerleşmiş. Burada bir-iki kilodan bahsetmiyoruz; her 16 kişiden biri 10 kilodan fazla almış! Bu da, ’kemer sıkma’ deyimine yeni bir anlam katıyor... Bu deyim size de tanıdık geliyor değil mi?

Belinize dikkat
Eğer bel ölçünüz, son zamanlardaki işsizlik oranından daha hızlı büyüyorsa, diyet yapmak yerine ’kortizol’ üretiminin önüne geçmeniz gerekiyor! Çünkü stres, vücudunuzun ’yüksek anksiyete hormonu’ olan kortizol üretimine neden olur. Bu da yüksek kalorili yiyeceklere karşı iştahınızı açar. Bununla savaşmanın tek yolu ise strese engel olmaktır! Tarih öncesi insanlarının ’Hadi yiyelim’ reaksiyonu, harika bir yakıt ikmali stratejisiydi... Günümüzün strese boğulmuş dünyasında ise sorunların çözümü olarak yüksek kalorili, yağlı, şekerli yiyecekler görülüyor. Bu da sadece bel bölgenizin acı çekmesine değil, aynı zamanda kontrol altına alınması imkansız bir strese neden oluyor. Böylece de yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, enfeksiyon ve kanser riski artıyor.

ÖĞLE YEMEĞİNİ EVDEN GÖTÜRÜN
Öğle yemeğinizi ve atıştırmalıklarınızı evden götürün. Tasarrufun ön plana çıktığı 1950’li ve 60’lı yıllarda, insanların çoğu okula ya da işe giderken yiyeceklerini yanlarında götürüyordu. Bu gelenek, bir günde yüzlerce kalori, bir yılda ise yüzlerce lira tasarruf etmelerini sağlıyordu.

İster sebzeli lazanya, ister tavuk jambonlu-domatesli bir sandviç, ister meyve, isterse sebze yemeği olsun; kendi mutfağınızdan geldiği için başka her şeyden daha lezzetli olacaktır.

Evde hazırlamaya vaktiniz yok mu? Gerçekten yok mu; unutmayın, sadece biriki dakikanızı alacak. Böylelikle hem cüzdanınızı, hem de bel bölgenizi korumuş olursunuz.

RAHATLAMAK İÇİN ÜÇ BASIT ÖNERİ
Gülecek şeyler bulun: Yüksek anksiyetenin hayatınızın bir parçası olmasına izin vermeyin. Siz her şeyin yolunda gittiğini zannetseniz bile, zihniniz ve vücudunuzun molaya ihtiyacı vardır.. Bizim favori stres öldürücümüzü merak ediyor musunuz? Kahkaha ve meditasyon... Ekonomi haberlerini okumak yerine komik bir film kiralayın, fıkra kitabı alın veya internette oyun oynayın.

Bir dakikanız var mı?: Yürüyün. Bir dakikanız yok mu? Yine de yürüyün. Stres altında olduğumuzda çoğumuz egzersiz yapmayı atlıyoruz ama aslında en çok buna ihtiyacımız var. Çünkü egzersiz gerilimi azaltır, vücuda ve zihne enerji verir, kaslarınızı esnetir ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak endorfin hormonunu salgılamanızı sağlar.

Atıştırmaya başlamadan önce durun: Eve dönüş yolunda 100 kalorilik küçük paketlerdeki bir avuç fındık-fıstığı ya da 12 adet yarım cevizi veya 12 bademi hapur hupur yiyebilirsiniz... Bunları yemek yerine; bir arkadaşınızla konuşabilir, bütçenizi nasıl ayarlayabileceğinizi düşünebilirsiniz.

’YAPILACAKLAR LİSTESİ’ KâBUSUNUZ OLMASIN
Hangisi daha doğru bir seçim? Tüm ’yapılacaklar listesi’ni tamamlamak mı, yoksa bir-ikisini atlamak mı? Yapmadan atladığınız maddeler, her gözünüze takıldığında içinizi kemirir ve strese girmenize neden olur. Bu da sağlığınızı tehlikeye sokar ve yaşlanmanıza neden olur. Hayır, şaka yapmıyoruz; yapılmadan atlanmış bir madde, bir yakınızın ölmesi kadar sağlığınızı etkiler! Bu nedenle listenizdeki tüm maddeleri yaptığınızdan emin olmalısınız...

Öncelik sırasına dikkat edin
Ama hepsini bir an önce bitirmek için çok hızlı hareket etmenize gerek yok. Çünkü vücudunuz bunu da sevmez. İşte sizi ikna edecek kanıt: Kalp rahatsızlığından ölme oranı; insanların hızlı yürüdüğü, hızlı konuştuğu, hızlı çalıştığı ve saate göre yaşadığı kültürlerde daha yüksek. Rahat insanların ise kalbi de rahat... Peki ne yapmanız gerekiyor? Sıraya koyun... Öncelikle istediğiniz ve rahatlıkla yapabileceğiniz 10 şeyin listesini yapın. Diğerlerini de aklınızdan tümüyle çıkarın...

TAHIL İHTİYACI İÇİN SAĞLIKLI EKMEK YİYİN
Hem enerji almak hem de kalp hastalıkları ve kansere karşı savaşmak istiyorsanız; ekmeğinizi ve üzerine süreceğiniz malzemeyi iyi seçin:

Yüzde yüz tam tahıllı: Çekirdekli buğday ve çavdardan yapılan ekmeklerin bir dilimi; günlük tahıl ihtiyacınızı karşılar. Yüzde yüz buğdaydan yapılmayan işlenmiş ekmekler ise doğal lif ve besleyici değerlerden yoksun olur.

Ceviz ezmesi: Fıstık ezmesi faydalıdır ama almanız gereken omega 3 yağ asitlerini başka şeylerden de alabilirsiniz. Bizim favorimiz ekmeğinize cevizden yapılmış bir ezmeyi sürmeniz... Ayrıca badem veya fındık ezmesi de tereyağ yerine konabilecek önemli enerji kaynaklarıdır.

Kaynak : www.hurhaber.com