Bilinen olumlu etkileri arasında zihni açmak ve enerji vermek olan kahvenin yararları arasına 'kanserle savaş' da eklendi

100 gıda maddesi arasında en çok antioksidan, kahvede çıktı. Ortalama bir kahve tüketimiyle günde 1299 miligram antioksidan alınırken, ikinci 294 miligramla çay


ABD'de Scranton Üniversitesi'nden Prof. Joe A. Vinson ve ekibi 100 farklı gıda maddesini antioksidan açısından karşılaştırdı. Çalışmada yetişkin bir bireyin ortalama kahve tüketimiyle günde 1299 miligram antioksidan aldığı görüldü. Kahvenin en yakın rakibi 294 miligram antioksidanla çay. Bunu 76 miligramla muz, 72 miligramla kurufasulye ve 48 gramla mısır izliyor.

Ancak beslenme uzmanları, çok fazla kahvenin insanları sinirli yaptığını ve kolestrolü yükselttiğini hatırlatıyor. Analizlere göre içeriğinde en fazla antioksidan bulunan meyveler ise yabanmersini ve kırmızı üzüm.

Japonların şubat ayında yaptığı bir araştırmada da, her gün üç-dört fincan kahve içen kişilerde, hiç içmeyenlere göre karaciğer kanserine yakalanma oranının yarı yarıya azaldığı görülmüştü. Antioksidanlar, kansere yol açan serbest radikallerle savaşıyor.