Kadınlar İçin 4 Önemli Molekül


Nöropsikiyatrik bazı rahatsızlıklarla da ilişkileri bilinen Omega-3/Alfa linoleik asit (ALA), Magnezyum, Testesteron ve Metiyonin’in yaşantımızdaki faydalarını hatırlamakta yarar var.

Aslında tüm besinlerin abartıya kaçmadan dengeli oranlarda tüketimine dikkat etmek gerekir. Örneğin keten tohumunun insan bünyesine uygunluğunu değerlendirirken farklı yorumlar ortaya atılmıştır. Mayo klinik’de deney hayvanlarıyla yapılmış bir araştırmada; keten tohumunun aşırı dozlarının solunumda hızlanma, bacak kaslarında zayıflık, yürümede güçlük ve epileptik nöbete sebep olabileceği ileri sürülmüştür.

Kadınlar için önemine dikkat çektiğimiz moleküller şunlardır:

Alfa Linoleik Asit: F vitamini olarak da bilinen Alfa-linolenik asit, omega-3 grubunda kabul edilen esansiyel bir yağ asididir. Yağlı balıklar ve deniz ürünleri (özellikle uskumru, sardalye, hamsi ve somon gibi) ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye,soya,nohut, misir unu, keten tohumu yagi, tatli patates, marul, lahana, brokoli ve yesil yaprakli sebzelerde bulunur. Beyin gelişimi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Öğrenme bozuklukları ve depresyonda faydaları olduğu bilinmektedir.

Magnesyum: Aslında bir çok kadın bu minerali yeterince almıyor olabilir. Eksikliğinde depresif şikayetler, yorgunluk, başağrısı ve kas krampları görülebilir. Eksikliğinde Diabet, kalp hastalıkları ile ilişki olabileceği çalışmalarda kanıtlanmıştır. Ayrıca magnesyumun kalsiyumun kemikteki yararlılığını arttırdığı bilinmektedir. Günde 400 mg kadar alınması yeterlidir.

Testesteron: Kadınların hayatındaki faydaları ön planda tutulmayıp sorun yarattığı durumlarla daha çok öne çıkan testesteron aslında,motivasyonlarımızı artıran enerji veren bir hormondur. Kadınlarda da vücudun fit olması ve cinsel isteği düzenleyen testesteron, kemik kütlesi ağırlığı ve kuvvetinde de merkezi rol oynayan hormonlardan biridir.

Metiyonin: Bu aminoasit cilt, tırnak ve saçların daha sağlıklı olmasına, dokuların detoksifikasyonuna ve konsantrasyon için gerekli olan Kolin’in oluşumuna katkı sağlar. Brokoli, mantar, avakado, yumurta ve ette bulunur.

Uzm. Dr. Nuşin Bilgin
Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı