Hasta olmayanlar, bedenen gücü yetenler... İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu'na göre, orucu sadece bu kişiler tutabilir. Özellikle de bu sene havaların sıcak ve nemli, günlerin uzun, gecelerin kısa olduğu Türkiye'de...

Türkan YILMAZER


- İftar ve sahur arası beslenme nasıl olmalı?

Yaklaşık 7-8 saatlik bir zaman var. Bu dönemde yeme-içme, dinlenme, ibadet-ziyaret, uyku bir arada tamamlanması gereken şeyler. En uygunu az az ve sık sık beslenme.

- İftar sofrasında neleri öneriyorsunuz?

Öncelikle sakin olun; 16 saat kırmızı ışıkta bekleyen otomobil gibi yeşil yanınca gaza basmayın. Sofraları sade hazırlayın. Yedikleriniz bittikçe diğer yemekleri yavaş yavaş servis edin. Su, zeytin, hurmayla oruç açılabilir. En önemli başlangıç çorba olmalı. 3-5 dakikalık bekleme sonrası 8 kaşık kadar ana yemek, yine 8 kaşık kadar pilav, salata, yoğurt gibi eklemeler yapılabilir. Tatlı olarak da vitamin ve mineral destekli tahıl gevreği veya sütlü-meyveli tatlılardan küçük parçalar, taze meyveler yenilebilir.

IZGARA BALIK

İFTAR sofrasında kepekli, yulaflı ve lifli gıdaları tercih edilmeli. Zeytinyağlı veya etli pişmiş sebze yemekleri, sebze veya kurubaklagil çorbaları, bulgur veya kepekli pirinçten yapılmış pilav, kepekli makarna, fırınlanmış-ızgara veya buğulama balık, yağsız kırmızı et ve derisiz tavuk güvenle tüketilmeli.

Beyin aktiviteleri depoyu boşaltır

BEYİN aktivitelerinin fazla besin tükettiğini unutmayın. Oyun oynamak, internette sörf yapmak, depoyu erken boşaltabilir. İşyerinde de mecburiyet dışında bilgisayar kullanmayın. İşlerinizi kısa aralıklarla yapın. Çünkü yemek yemediğiniz için kan şekerinizin düşmesi dikkatinizi dağıtabilir.

İlaçlarınızı kafanıza göre değil doktor kontrolünde ayarlayın

- Kimler için oruç tutmak riskli?

Şeker hastaları, şekersiz diyabet, kalp damar hastaları, psikiyatri, felç-damar tıkanıklığı gibi pıhtı kökenliler, böbrek yetmezlikleri, yakın zamanda kalp krizi geçirmiş hastalar, ağır ameliyat-organ nakli geçiren hastalar, mide-bağırsak kanamaları ve ülser geçirenler, yoğun ilaç tedavisi alanların oruç tutması çok risklidir.

- İlaçlarını ayarlayabilirler mi?

Bazı hastaların ilaç kullanımları 7-8 sat içinde ayarlanabilir. Buna doktorlarıyla karar vermeliler.

- İşe gidenler, sokakta uzun süre kalanlar neler yapmalı?

Gereksiz aktivitelerden sakınmalılar. Olabildikçe serin yerler seçsinler. İşlerini kısa sürede halletsinler. Şapka, ve gözlük kullansınlar.

EZANA KADAR 12 BARDAK SU İÇİN

Süt ve yumurta tok tutar

- Sıvı tüketimi nasıl olmalı?

İftar-sahur arası mutlaka 10-12 bardak sıvı, özellikle su tüketmeliyiz.

- Neler içilmeli, neler içilmemeli?

Şekerli içeceklerden mümkün olduğu kadar sakının; çabuk acıktırır, kilo almanıza neden olur. İftardan sonra bitki çayları tüketilebilir. Sofraların vazgeçilmezi çay, koyu ve çok şekerli tüketilmemelidir. Rezene, papatya, ıhlamur hatta nane çayının faydalarından ve lezzetlerinden uzak kalmayın.

Sahurda soğuk içeceklerden sakının. Soğuk içecekler terlemeyi ve susuzluk hissini artırır. Maden suyu iftar ve sahurda gazı kaçırılarak tüketilebilir. Özellikle süt önemli bir içecek. Reflü ve ülser değilseniz; süte karşı alerji ya da tahammülsüzlük gibi bir durum yoksa uzun süre tokluk sağladığı için mutlaka tüketin.

- Sahurda ne yemeliyiz?

Proteinli gıdalar yani bakliyatlar, et, süt-sütlü ürünler, tavuk, yumurta, zeytinyağlı yemekler, sebzeler, tuzsuz fındık-badem-fıstık-ceviz gibi az miktarda çerez önerilebilir. Şekerli ve tuzlu gıdalardan sakının. Mısırlı gıda ve çerezler hızla acıkmanıza neden olur. Muz, incir, üzüm hatta karpuz ve kavundan da sahurda uzak durun.


AKŞAM