Uzmanlar, gerekli hijyen şartlarını taşımayan havuzların başta göz ve ortakulak rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığa sebep olabileceği uyarısında bulunuyor.

Sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenler havuzlara koşuyor. Ancak temizlik şartlarına dikkat edilmediği takdirde havuzlar insan sağlığı için tehlike oluşturuyor. Uzmanlar, hijyen şartlarını taşımayan havuzların başta göz hastalıkları olmak üzere birçok rahatsızlığa sebep olabileceği uyarısında bulunuyor. Özel Selçuklu Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Hasan Hüseyin Uyar, havuzlarda temizlik şartlarına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Op. Dr. Uyar, çok sayıda insanın havuzlardan bakteri kaptığına dikkat çekiyor. Temizlik kurallarına uymayan havuzların, kirli olarak adlandırılan denizlerden daha tehlikeli olduğunu kaydeden Hasan Hüseyin Uyar, şunları söylüyor: "Havuzun klor miktarı çok önemlidir. Klor aşırı miktarda olursa gözde irritasyon meydana getirerek kızarma, yanma gibi belirtilere yol açar. Bir havuza temiz diyebilmek için klor kullanmanın yeterli olmadığını unutmamak gerekir. Sadece klor kullanılarak temizliği sağlanan havuzlarda yüzenler dikkatli olmalı."

Havuzların en sık sebep olabileceği enfeksiyonların başında 'konjonktüvit' denilen göz iltihaplarının geldiğini sözlerine ekleyen Uyar, gözlerde meydana gelen kızarıklık, yanma, batma, sulanma, ağrı ve görme bulanıklığı gibi belirtilerin görülmesi durumunda göz hekimine gidilmesini tavsiye ediyor. Uyar, sadece havuzların değil, tuvalet, duş alanları, sauna, soyunma dolabı, havlu, terlik, şezlong ve diğer ortak kullanılan malzemeler gibi alanların da temiz tutulması gerektiğini ifade ediyor.

Havuza gireceklerin dikkat etmesi gerekenler
Havuz suyu içilebilir kalitede ve berrak olmalı. Ancak havuz suyunun yutulmamasına dikkat edilmeli.
Havuz suyuna zaman zaman bakteriyolojik analizler yapılmalı.
SU mutlaka klorlanmalı.
SU sıcaklığı 27 dereceyi geçmemeli. Hava ile su sıcaklığı doğru oranlı olmalı, arada fazla fark bulunmamalı.
Havuza girenlerin mutlaka duş alması sağlanmalı. Çıktıktan sonra mutlaka tekrar duş alınmalı.
Göz enfeksiyonlarına ve sudaki gözü tahriş eden maddelere karşı, deniz gözlüğü veya maske kullanılmalı.
Kulak enfeksiyonlarına karşı kulak tıkaçları kullanılabilir.
Lensle havuza girmek doğru değildir. Kontak lensle suya girmek, gözün iltihaplanma ihtimalini artırır.
Cıltte sıyrığı, kesiği, mantarı ve diğer enfeksiyonları olan kişiler, göz-burun-kulak enfeksiyonu olan kişiler, ishal olan kişiler, bu durumları iyileşinceye ya da geçinceye kadar havuza girilmemelidir.
Havuza giren küçük çocukların, tuvalet ve havuz temizliğine dikkat etmediği göz önünde bulundurulmalıdır.
ZAMAN