Mevsim geçişlerinde, gündüz ve geceleri meydana gelen ısı farkı sebebiyle kontrolünü kaybeden vücut çok daha kolay hastalanıyor. Uzmanlar, okulların açılmasıyla birlikte önümüzdeki günlerde gribal enfeksiyon hastalıklarında salgın olabileceğini, anne babaların, özellikle çocukların giyimlerine dikkat etmeleri gerektiğini ifade ediyor.

Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, vatandaşların, mevsim değişikliği nedeniyle hastalıklara karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

Mevsim değişiklikleri sonrasında yaşanan hastalıkların temelinde, ani ısı değişikliği nedeniyle bireyin zayıflayan bağışıklık sisteminin bakteri ve virüslere karşı savunmasız kalmasının yattığını vurgulayan Uzman Dr. Özcan, "Mevsim değişikliğinin neden olduğu grip, bronşit gibi viral enfeksiyonlardan korunmak için özellikle risk grubu içinde yer alan kişiler düzenli beslenmeli, uyku düzenlerine dikkat etmeli, sigara kullanmamalı ve kalabalık ortamlarda fazla bulunmamalıdırlar. Solunum ve temas yoluyla bulaşan viral enfeksiyonların özellikle kapalı sistem havalandırma kullanan mekanlardan bulaşma riski daha fazladır." dedi.

Yaz aylarından sonbahara girilen şu günlerde sürekli değişen hava şartlarının insan ve özellikle çocuk sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Dr. Özcan, özellikle çocukların giyimlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Gündüz ve geceleri meydana gelen ısı farklılaklırının çocukları etkilediğini belirten Özcan, şöyle devam etti:

"Bahar aylarında özellikle suçiçeği, kabakulak, soğuk algınlığı, grip gibi bulaşıcı hastalıklar sık görülmektedir. Bu tür hastalıkların özellikle kalabalık ortamlarda yayılma olanağı bulunur. Okulların açılmasıyla birlikte önümüzdeki günlerden itibaren gribal enfeksiyon salgınları görülebilir. Velilerimiz hasta olan çocuklarını kreş veya okullara göndermesin. Çünkü diğer çocuklara bulaşması böylece engellenebilir. Bu hastalıkların bir kısmına karşı aşıyla korunmak mümkün. Ancak ateşli hastalıklar geçiren çocukların hastalıkları süresince okula gitmemelerinde diğer çocuklara bulaşmaması açısından fayda var. El yıkamak, tüm mikrobik hastalıklardan korunmada en etkili yöntemdir."

GRİP OLAN ÇOCUĞA REÇETESİZ ANTİBİYOTİK VERMEYİN

Çocukların banyodan sonra hemen dışarı çıkarılmamasını isteyen Uzm. Dr. Özcan, gribal enfeksiyona yakalanan çocuklara antibiyotik verilmesinin yanlış olduğunu kaydetti.

Özcan, doktorun reçeteye yazmaması durumlarında çocuklara antibiyotik verilmesinin sağlığa zararlı olduğunu söyledi. Çocukların beslenmelerine de önem verilmesini isteyen Dr. Özcan, bol bol meyve ve sebzenin yanı sıra sulu gıdalar tüketilmesini tavsiye etti.

Cihan