Çocuğun ilk doktoru olması gereken anne babaların hangi durumların riskli, hangi hallerin evde atlatılabileceğini bilmesinde fayda var. Çocuklar kışın en çok üst ve alt solunum yolları hastalıklarına yakalanıyor. Dr. İrem Oral, iştahsızlık, keyifsizlik, uykuda bozulmalar, burun akıntısı gibi belirtilerin çocuğun hastalanacağına işaret ettiğini söylüyor.

Yenidoğan döneminden itibaren küçük yaştaki çocukların hastalıklara karşı korunması, hastalık durumunda ilk tedbirlerin evde alınması önemlidir. Bazı aileler en küçük bir hastalık belirtisinde soluğu hastanelerde alırken, bazı aileler hastalık işaretlerini fark etmiyor veya önemsemeyebiliyor. Çocuğun ilk doktoru olması gereken anne babaların hangi durumların risk sınırında olduğunu, hangi hallerin evde atlatılabileceğini bilmesinde fayda var. Göztepe Medical Park Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İrem Oral'a çocuk sağlığıyla ilgili bilinmesi gereken en önemli ipuçlarını sorduk. Öncelikle sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Dr. İrem Oral, 0-2 yaş arası beslenmenin hayatın geri kalanını sağlıklı geçirmek için önemli olduğunu vurguladı. Dr. İrem Oral, 0-6 ay arası sadece anne sütü ile beslenmenin anahtar rol oynadığını söyledi.

Hastalıklara karşı bağışıklık sistemleri henüz zayıf olduğu için çocukların yetişkinlere göre daha sık hastalandığını, ateşlendiğini belirten Dr. İrem Oral'ın verdiği bilgilere göre, çocuklarda en sık görülen hastalıklar kışın üst ve alt solunum yolu hastalıkları, yazın da ishaller. Döküntülü hastalıklar da bahar aylarında ve kışın daha sık görülüyor. İştahsızlık, keyifsizlik, uykuda bozulmalar, burun akıntısı, dışkılamada değişiklikler çocuğun hastalanacağının belirtisi olabilir. Beslenememe, sıvı alamama, yoğun öksürük, morarma, sık nefes alıp verme, ateşin düşürülememesi durumlarında hastaneye başvurulması gerekiyor.

Ateş, vücudun mikroplara karşı veya yabancı herhangi bir cisme verdiği cevaptır. Sağlıklı bir çocukta çevre ısısındaki değişimlere karşı vücut ısısı 36,5-37 derece arasında sabit tutulur. Koltuk altından ölçülen ateşin 37,4 derece üzerinde olması çocuğun ateşi olduğunu gösteriyor. Üst solunum yollarının basit viral hastalıklarına bağlı ateşli durumlar kendi kendine iyileşir. Ancak 3 aylıktan küçük bebekler, birlikte başka hastalığı olan veya bağışıklığı yetersiz olan çocuklar yüksek risk grubunda sayılıyor. Ateşin koltuk altından 38,5 derecenin üzerine çıkması çocukta huzursuzluk, uykusuzluk, beslenememe durumu oluşturuyor. Özellikle 6 ay-5 yaş arası çocuklarda ateşli havale geçirme riski olduğundan ateşin düşürülmesinde fayda var. Ateşi düşürmek için öncelikle çocuğun kıyafetlerini çıkarmak, ılık su ile duş aldırmak veya vücuduna ılık su pansumanı yapmak gerekiyor. Ateş düşmüyorsa paracetamol içeren bir ateş düşürücü dozu doktora sorularak verilebilir. Özellikle yeni doğan veya 3 aylıktan küçük bebekler ateşli durumlarda hemen doktora götürülmeli.

Ateşlenme, hastalanma dışında evde sıklıkla başa gelebilecek acil durumlardan biri de kazalardır. Özellikle düşmelerin 0-6 yaş arasında çok sık görüldüğünü belirten Dr. İrem Oral, vurulan bölgeye buz konularak soğuk uygulanmasını öneriyor. Şiddetli düşme ve kusma durumlarında solunum yolu açık tutulmaya çalışılarak çocuğun doktora götürülmesi gerekiyor.

Ayrıca 0-6 yaş arası çocukların düzenli aralıklarla doktor kontrolünden geçirilmesi ihmal edilmemeli. İlk 1 yaş içinde aylık, 1-2 yaş arası 3 ayda bir, 2-6 yaş arasında 6 ayda bir kontrollerin ve aşılarının yaptırılması unutulmamalı.

Bebek olan evlerde bulunması gereken sağlık malzemeleri

Bebek olan evde kazalara yönelik önlemler alınmalı, ocak etrafında, pencere, kapı, çekmecelerde kilit ve bariyerler olmalı, ilaç ve temizlik malzemeleri ortalıkta bırakılmamalıdır. Ateş ölçen bir derece, ateş düşürücü şurup ve fitil, sıcak ve soğuk su torbaları, yanık yara kremleri, yara bandı çocuklu evlerde mutlaka bulundurulmalıdır. ZAMAN