Güneş Gözlükleri ve Güneş Gözlüğü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Güneş Gözlükleri ve Güneş Gözlüğü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • #1
    Ayşe Turan BAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Şubat.2009
    Nereden
    Türkiye'nin kalbinden
    Mesajlar
    12,566
    @Ayşe Turan BAL



    Güneş Gözlükleri ve Güneş Gözlüğü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler





    Güneş Gözlükleri ve Güneş Gözlüğü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Ülkemiz, yılın 365 gününün 200-265 günü güneşli olduğu bir coğrafyada yer almaktadır. Bu nedenle güneş gözlüğü sadece görünümü için kullanacağımız bir aksesuar değil bir ihtiyaçtır...

    Güneş Gözlükleri Kullanımı ve Güneş Gözlüklerinin Önemi
    Güneş gözlüğü kullanımı bütün dünyada her geçen yıl daha da yaygınlaşmaktadır. Sadece güneşten korunmak için değil birçok nedenle doğa sporlarının hemen her dalında farklı özelliklerde güneş gözlüğü kullanılmaktadır.

    Güneş gözlüklerinin asıl amacı, bizim için olağanüstü işlevi olan “göz” gibi doğa harikası bir organı fiziksel dış etkilerden korumaktır. Güneş gözlükleri, gözü, güneşin ultraviyolesinden ve göz kamaştıran fazla ışıktan korumasının yanı sıra rüzgârın da zararlı etkilerinden gözlerimizi korur. Rüzgâr, göz kapaklarının kornea üzerindeki hareketlerini kolaylaştıran gözyaşını kurutarak, kayganlığını azaltır. Rüzgârın taşıdığı toz, kum, polen gibi partiküller kornea ile kapak arasına girerek tahrişe neden olur. Bu tahrişten sonra gözün bakteri ve virüslere karşı direnci zayıflar. Gözyaşı her an, her dakika gözü yıkayarak temiz tutar, en küçük bir yabancı bir cisimle bile gözyaşı pınarları uyarılarak bol miktarda sıvı salgılanır. Rüzgâr, salgılanan bu sıvıyı anında kurutarak yıkanmayı önler.

    Bisiklet, motosiklet, sörf, kayak, yamaç paraşütü gibi hem hızdan kaynaklanan rüzgârdan hem de dağcılık gibi yüksek yerlerde oluşan rüzgârdan gözleri mutlaka korumak gerekir. Koruma; bu sporlar için üretilmiş özel güneş gözlükleri ile sağlanır. Buradaki bir ayrıntıyı gözden kaçırmamalıyız. Özellikle rüzgardan korumayı amaçlayan gözlükler, sıradan güneş gözlüklerinden farklıdır. Daha cilde yakın, yüzü saran, gözü bir maske gibi koruyan, üstten ve yanlardan rüzgar girişini önleyen, dayanıklı, genellikle polikarbon ham maddeli (kırılmaz) ve polarize camlı (yansıyan ışınları filtre edebilen) özel gözlüklerdir. Doğada araştırma yapan doğa bilimciler, treking yapanlar, meslekleri gereği doğada çalışan mühendisler, teknisyenler ve işçilerin bulundukları ortama en uygun koruyucu güneş gözlüklerini tercih etmeleri gerekir.

    Güneşli ortamlarda araç kullananlar da keza güneş gözlüğünü vazgeçilmez bir ihtiyaç olarak görmeleri gerekir. Çünkü bol ışıklı ortamlarda kontrast ve buna bağlı olarak görüş keskinliği azalır. Yolu ve çevreyi görebilmek için dikkat artar. Göz kapakları fazla ışıktan korunmak için kısılır, göz merceği (pupilla) toplu iğne başı kadar küçülür ve onu o halde tutmaya çalışan kaslar yorulur. Tatlı bir uyku hali göz kapaklarını zorlamaya başlar. Bu durum trafik kazalarının oluş nedenleri arasında küçümsenmeyecek bir orana sahiptir. Bol ışıklı ortamlarda araç kullananlar, uygun bir güneş gözlüğü ile hem görüş keskinliğini artırmış hem de gözlerinin yorulmasını geciktirmiş olurlar.

    Sürücüler İçin Uygun Güneş Gözlüğü Nasıl Olmalıdır?
    Sürücüler için en uygun güneş gözlüğü camı en az %85 koyulukta, kahverengi, mümkünse polarize ve polikarbon gözlük camıdır (yansımalardan ve kaza anında gözü koruması için). Bu gözlük camı asfalt rengiyle çevresindeki renkler arasında maksimum kontrast sağlar. Yol çevredeki renklerden ayrılarak sürücünün, yolu ve üzerinde seyreden araçları daha kolay görmesini kolaylaştırır. Pupilla fazla ışık almadığı için göz, dingin haline yakın bir kasılma ile daha az yorulur.

    Eğik gelen güneş ışınları asfaltta aynamsı yansımalara neden olur. Göz kamaşmasına neden olan bu durum trafik kazalarına davetiye çıkarır. Böyle durumlarda bazen güneş gözlüğü bile yetersiz kalabilir. Sürücünün hemen başının üstündeki gölgeliği indirerek ikinci bir önlem alması gerekebilir.

    Güneş Gözlüğü Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?


    İdeal güneş gözlüğünü seçerken sadece gözlük çerçevesinin estetiği değil aynı zamanda gözlük camının nitelikleri de önemsenmelidir. Yaşanılan ortama ve hangi amaçla kullanıldığına göre cam rengi ve türü saptanmalıdır. Örneğin: Doğal yeşil bir çevrede (ormanlar, yeşil golf sahaları, bol yağmurlu, bol yeşilliği olan şehirler) yaşayan veya spor yapan insanlar koyu yeşil renkli gözlük camlarını tercih ederlerse yeşil ortamdan ve yeşil nesnelerden yansıyan ışınlar yeşil cam tarafından filtre edileceğinden, artan kontrast nedeniyle çevreyi daha net görürler.

    Yaşanılan ortamda mavi, gri, viyole, pembe, mor, renkler yoğunlukta ise örneğin sürekli gemi veya diğer deniz araçları ile seyahat etmek durumunda olanların keza uçak veya diğer hava araçları ile gökyüzünde uçmak durumunda olanların özellikle gri, füme renkli gözlük camlarını tercih etmeleri gerekir. Deniz ve gökyüzünün mavi renklerini filtre edilerek diğer ışınların göze gelmesi kontrastı artırır. Kontrast artınca görme keskinliği artar.

    Ortamdaki fazla miktardaki mavi ve viyole renkli ışınlar görüşü azaltacak oranda puslanmaya neden olurlar. Fotoğraf makinelerinde bu etkiyi azaltmak için pembe renkli, ultraviyole kaplamalı filtreler kullanılır. Aksi takdirde fotoğraf silik ve puslu çıkar. Bu filtreler ortamdaki fazla mavi ışığı süzerek görüntü netliğini artırırlar.

    Kısaca ortamda hangi renk hakim durumdaysa o rengi en yüksek oranda elimine eden, aynı renkteki gözlük camı seçilmelidir. Örneğin çöllerde veya bozkırlarda hakim olan renk sarı, bej ve kahverengidir. Bu renklerin etkisini azaltmak ve kontrast artırmak için kahverengi güneş gözlüğü camı kullanılmalıdır.

    Sisli ortamlarda sarı renk ve amber rengi en yüksek kontrastı sağlar. Keza gece görüşünü de bir nebze artırırlar. Sarı rengin güneş tayfında kendinden önce gelen mor, viyole, mavi, yeşil renkleri filtre etme özelliği vardır. En çok puslanmaya neden olan bu soğuk renkler ortamdan elimine edildiğinde kontrast artar. Görüş iyileşir.

    Güneş ışınları, görünmeyen kozmik ışınlar (radyoaktif ışınlar, röntgen ışınları) ultraviole C, ultraviyole B, ultraviyole A ve dalga boyu 400 nanometreden başlayan görünen mavi, yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve görünmeyen fakat sıcaklığı hissedilen enfraruj (kırmızı ötesi) ışınlardan oluşur. Görünen renkler 400 nanometreden başlar 760 nanometrede biter. 760 nanometreden itibaren kırmızı ötesi ışınların sıcaklık etkisi başlar. Bu etki güneş gözlüğü camlarında kolaylıkla hissedilebilir.

    Kırmızı ötesi ışınları % 85 koyuluktaki kahverengi, mineral camlar filtre edebilirken aynı koyuluktaki plastik camlar etkisiz kalırlar. Bu nedenle plastik gözlük camının arkasında kalan alan, yani göz civarı ve yanaklar ısınarak o bölgede hava sirkülasyonunun da azlığından terleme meydana gelir. Mineral camlı gözlüklerde ısı oluşmaz. Terleme yüzün diğer bölgelerinde ne kadarsa göz civarında da o kadardır. Sadece hapsolan havanın yarattığı kadar sıcaklık vardır. Keza koyu kahverengi mineral camların ilaç şişelerinde tercih edilme nedenlerinin başında; hem ultraviyoleyi hem kırmızı ötesi ışınları maksimum seviyede filtre ve absorbe etme özelliği gelir. Bu nitelikleri sayesinde şişe içindeki kimyasal maddeleri ultraviyolenin radyoaktif etkisinden ayrıca enfrarujun ısı etkisinden korurlar.

    Ülkemiz yılın 365 gününün 200-265 günü güneşli olduğu bir coğrafyada yer almaktadır. Bu nedenle güneş gözlüğü sadece görünümü için kullanacağımız bir aksesuar değil bir ihtiyaçtır.


    .alıntıdır.

  • #2
    Handan Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Kayseri
    Mesajlar
    19,326
    @Handan Hoca







    Teşekkürler.


  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Biberon Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 08.Aralık.2015, 17:08
    2. Bakıcı Seçimi: Çocuk İçin Bakıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 06.Aralık.2015, 23:01
    3. Ette Dikkat Edilmesi Gerekenler
      Konu Sahibi Ülkü DUYSAK Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 25.Eylül.2010, 17:28
    4. Anaokulu Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 27.Aralık.2009, 03:29
    5. Güneş gözlüğü alırken bunlara dikkat edin
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum SAĞLIK
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 28.Temmuz.2009, 10:46

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş