Bir insanın yıllık ortalama üç bin saat uyuduğunu belirten uzmanlar, vücudun yenilenmesi için uykunun şart olduğunu söyledi.

İnsan hayatının yaklaşık 3'te birinin uykuda geçtiğini dile getiren Dr. Güldal Güleç, zürafaların 2 saat, fillerin 3 saat, köpek balığının 5 saat, kedinin 12,5 saat, sıçanların 13 saat ve yarasaların 20 saat uyuduğunu belirtti. Uyku süresinin vücut büyüklüğü ya da yaşam süresi ile ilgili olduğunu ifade eden Güleç, uykunun basitçe bir dinlenme olmadığını dile getirerek, "Uyku, aktif, kompleks, organize, farklı nöron gruplarını içeren, amacı tam olarak bilinmeyen, esansiyel bir durumdur" dedi.

GÜNDÜZLERİ ASLA UYUMAYIN

Uykunun vücudun yenilenmesi için önemli olduğunu dile getiren Güleç, şöyle konuştu: "Uyku, metabolik enerjinin korunmasını, entelektüel performansın korunmasını sağlar. Uyku süresi 4 saat ile 11 saat arasında değişir. Uyku süreleri genetik faktörlerin etkisi ile kişiden kişiye değişir. Uykusuzluk şikayeti başlayan kişilerde ilk önce alınacak önlem uyku hijyenini sağlamak olmalı. Sabah uyanınca yataktan hemen çıkın. Dinlenmek için uyumaya devam etmek dinlendirici olmadığı gibi uyku ritmini de bozabilmektedir. Her sabah aynı saatte kalkın. Gündüzleri asla uyumayın. Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Uyku saatine yakın yemek yemeyin. Uyumak için çaba sarf etmeyin."

İHA