Sakarya Ada Tıp Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Cevdet İzmirli, cep, kablolu ve ankesörlü telefonların grip virüsünün yayılmasına ve hastalığın sürekli tekrarlanmasına sebep olduğunu söyledi.

Telefonların zaman zaman temizlenmesinin çok önemli olduğunu belirten İzmirli, "Domuz gribi ve diğer grip virüsünün yayılmasında telefonlar paradan daha tehlikeli. Paralara dokunduğumuzda elimizi yıkıyoruz. Ancak cep telefonumuzu neredeyse hiç temizlemiyoruz." dedi. İzmirli, yaptığı açıklamada, cep, kablolu ve ankesörlü telefonların önemli bir virüs yuvası olduğunu ifade etti. Genelde cep telefonlarının alındığından itibaren hiç temizlenmediğine dikkat çeken İzmirli, "Telefonlarımız gün boyu elimizde. Hangi işi yaparsak yapalım telefonumuz çaldığında elimizin kirli olup olmadığına bakmaksızın açıp konuşuyoruz. Bu sebeple cep telefonları virüslerin yayılmasında paradan daha tehlikeli." diye konuştu.

Grip olan bir kişinin telefonla konuşurken virüslerin telefona yapıştığını, telefonun temizlenmemesi sebebiyle kişinin sürekli virüse maruz kaldığını dile getiren İzmirli, "Bu da zor iyileşmeye ya da hastalığın sık sık tekrar etmesine sebep oluyor. Cep telefonumuzu bazen bir başkası da kullanabiliyor. Dolayısıyla hem cep hem de kablolu telefonların mutlaka zaman zaman temizleyici ürünlerle silinerek dezenfekte edilmesi gerekiyor." uyarısında bulundu.

Ankesörlü telefonu ağzınıza çok yaklaştırmayın

Ofis, işyeri ve ankesörlü telefon gibi ortak kullanılan telefonların da grip virüsünün yayılmasında önemli bir paya sahip olduğunun altını çizen Dr. İzmirli, özellikle ankesörlü telefonla konuşurken çok dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Cevdet İzmirli, şu önerilerde bulundu: "Ankesörlü telefonu mümkün olduğunca ağzınıza yaklaştırmayın. Eğer yanımızda mendil varsa sildikten sonra konuşmamız en doğrusu. Tabii tek kullanımlık mendiller tercih edilmeli ve kullandıktan sonra atılmalı. Yine ortak kullanılan ofis ve işyeri telefonlarının da zaman zaman temizlenmesi başta domuz gribi olmak üzere grip virüsünün yayılmasına önemli ölçüde engel olacaktır."

ZAMAN