Kilolarınızın Sebebi Tiroit Olabilir!
Son yıllarda sıkça karşılaşılan bir hastalık tiroit. Bu organ, beslenmeden strese kadar pek çok faktörden etkileniyor.


Tiroit bezi, boynun ön kısmında olan bir salgı bezidir. Lob adı verilen iki kısımdan oluşur. Küçük bir organ olmasına rağmen, vücudun orkestra şefi gibi, her şeye karışır. Duygusal hayattan kiloya, çarpıntıdan regl problemine kadar, aklınıza ne gelirse, tiroitle ilgisi vardır.

Bu hastalığın tanı evresinde üç noktanın kontrolü yapılıyor. Tiroidin yapısı, fonksiyonu ve hormonları olarak, üç bölüm inceleniyor. Bunlardan biri bile bozulsa, o kişide tiroit problemi var anlamına geliyor.

Tiroit, T3 ve T4 denen, iki tane hormon salgılıyor. Ayrıca beyinden TSH adı verilen ayrı bir hormon da, T3 ve T4’ü kontrol etmek için salgılanıyor. TSH aslında bezle ilgili en önemli hormon. Çoğu zaman tek başına bizi yönlendirebiliyor. Tanı koyarken, tiroit hormonlarında laboratuarlarda verilen referans aralığından çok, hastanın cinsiyeti, yaşı ve özellikle ultrasonografik yapısına göre, o kişiye özgü hormon aralığı belirlenerek hareket edilmesi gerekiyor.

Tiroit bezi pek çok hastalığa yol açıyor. Tiroit bezinin büyümesine guatr deniliyor. Tiroit bezinin içinde, normal dışı doku veya yumru oluşmasına nodül deniliyor. Tiroit ise, tiroit bezinin iltihaplarının genel adı olarak kullanılıyor. Tiroit hormonlarının bezden aşırı salgılanması durumuna hipertiroidi, az salgılanmasına da hipotroidi deniliyor.

Tiroit bezi çok çalışıyorsa, yani hipertiroidi varsa, belirtileri kilo kaybı, çarpıntı, el titremesi, terleme, sinirlilik, saç dökülmesi, ishal, tansiyon değişiklikleri gibi görülebiliyor. Az çalışması halinde ise, metabolizma yavaşlıyor, kilo alma, yorgunluk, isteksizlik, tırnaklarda kırılma, ciltte kuruluk, kabızlık, üşüme, depresif hal, ödem gibi pek çok belirti ortaya çıkıyor. Ancak atlanmaması gereken en önemli noktalardan birisi şu, hastaların %10-15’i bu belirtilerin hiçbirini göstermiyor.

Tiroit kilo alma ve kilo kaybı konusunda son derece önemli rol oynuyor. Hipotriodinin pek çok sebebi mevcut. Doğru olan nedeni bulup, uygun tedaviye geçildiğinde, eğer bez tek başına ana rolü oynuyorsa ve çok zaman kaybedilmemişse, tedaviyle kişi aldığı kiloları verebilir.

Aşağıdaki belirtilerden bazıları sizde bulunuyorsa, doktorunuzla temasa geçin!

Hipotiroidi belirtileri:

Halsizlik, yorgunluk, kilo artışı, bellek kusurları, kas ve eklem ağrıları, göğüs ağrısı, el ve ayak uyuşmaları, kramplar, ödem, kabızlık, saç ve kaş dökülmesi, ciltte kuruma ve sararma, soğuğa tahammülsüzlük, depresyon, adet düzensizliği, cinsel isteksizlik, regl problemleri

Hipertiroidi belirtileri:

Kilo kaybı, zor kilo verme, ç.arpıntı, el titremesi, kaslarda güçsüzlük, terleme, aşırı sinirlilik, saçlarda dökülme, tansiyon oynaması, regl sorunları.


.ALINTIDIR.