Ev hanımlarını bekleyen büyük tehlike: Şişmanlık


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Ev hanımlarını bekleyen büyük tehlike: Şişmanlık

  • #1
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ



    Ev hanımlarını bekleyen büyük tehlike: Şişmanlık






    Hareketsiz hayat ev hanımlarını tehdit ediyor. Hazır gıdalar ve artan teknoloji de hastalıkları beraberinde getiriyor. Yrd. Doç. Dr. Feridun Karakurt, ev hanımlarına günde en az 5 bin adım yürümelerini öneriyor.
    Evlerimiz giderek daha teknolojik oluyor. Bir düğmeyle yıkanan çamaşırlar, bulaşıklar ve kolaylaşan temizlik... Ayrıca evde sürekli bir şeyler atıştırma imkânı olması ve komşular arasında ikram konusunda yapılan ısrarlar, kadınların beslenme kontrolü yapmalarını zorlaştırıyor. Ev hanımları hipertansiyon, şeker, kalp gibi hastalıkların riski altında.

    Teknolojinin sağladığı katkılarla ev işlerini daha pratik ve kolay yapma imkanına kavuşan ev hanımlarını çağımızın hastalığı obezite tehdit ediyor. Çok fazla fiziksel aktivite yapma imkanı bulamayan ev hanımları; eğer kilolarını kontrol edemiyorlarsa; başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, şeker ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkların pençesine düşüyor.

    Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Feridun Karakurt, obezitenin çağımızın hastalıklarının baş sebeplerinden biri olduğunu söyledi. Karakurt, "Eskiden insanların avcı-toplayıcı olarak yaşadığı dönemlerde kilo problemi yoktu, yani gıdaya ulaşmak zor aynı zamanda hareket fazlaydı. Şimdi gıdaya ulaşmak çok kolay ayrıca evde her an yiyebileceğimiz bir şeyler mevcut. Üstelik bu yiyeceklerin çoğu da rafine gıdalar; şeker, beyaz ekmek ve mamulleri gibi sağlıksız gıdalardan oluşuyor. Bu nedenle dünyada obezite sayısı her 10 yılda bir neredeyse ikiye katlanıyor. Hiçbir hastalık bu hızda artmıyor." dedi.

    Şişmanlığın kısaca ve özet şekilde aşırı yeme ve az hareket etmekten (harcadığından fazla enerji alma eşittir yağ birikimidir) kaynaklandığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Karakurt, obezitede genetik yatkınlığın önemli olmakla birlikte tek başına şişmanlığın sebebi olmadığını kaydederek, "Ülkemizde ev hanımları genellikle fazla kilolarından çok şikayetçiler. Ev hanımlarının hareket imkanları sınırlı. Ayrıca evde sürekli bir şeyler atıştırmaktan vazgeçmeleri ve ikram konusunda birbirlerine ısrarcı olmamaları gerekiyor. Çünkü ikramlar onları her geçen gün daha da kilolu hale getiriyor. Bu nedenle, ev hanımları mutlaka her gün daha fazla hareket etmenin yolunu bulmalılar. Benim önerim, mevcut ev işlerine ek olarak günde tempolu bir şekilde en az 5 bin adım yürümeliler." diye konuştu.

    Şişmanlığın günümüzde görülen hastalıkların sebebi ya da kolaylaştırıcı faktörü olduğunun da altını çizen Karakurt şu bilgileri verdi: "Obezite ile ilgili hastalıkların başında kalp-damar hastalıkları geliyor. Obezite kalp-damar hastalıklarında ciddi risk faktörü ve bu hastalık bir numaralı ölüm nedenidir. Bunun ardından diyabetes mellitus dediğimiz şeker hastalığı, hipertansiyon, hiperkolesterolemi ile birlikte meme, rahim ve bağırsak kanserleri geliyor. Kilo kontrolü bu nedenle çok önemli."

    Şişman çocuklar yetiştiriyoruz!

    Gelişmiş ülkelerin özellikle okul çağı çocuklarında en önemli halk sağlığı sorunu 'obezite.' Çünkü şehirleşme ve modern hayat gittikçe yaygınlaşıyor. Özellikle büyük şehirlerde çocukların oyun oynayabilecekleri alanlar ya hiç yok ya da sınırlı. Ya da metropol şehrin tehlikeleri nedeniyle aileler çocuklarını dışarı çıkaramıyorlar. Aileler bu nedenle çocuklarını daha güvenli buldukları eve hapsediyorlar. Çocukların eve kapanıp saatlerce televizyon seyretmesine ya da bilgisayarla vakit geçirmesine göz yumuyorlar. Hareketsiz yaşayan bir nesil yetişiyor. Bu durum küçük yaşta obeziteyi ve obezitenin sebep olduğu sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

    ZAMAN

  • #2
    gulcinnnnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mayıs.2009
    Nereden
    İSTANBUL BOSTANCI artık izmir :(
    Mesajlar
    8,706
    @gulcinnnnn







    ev hanımı dagılım allahtan

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. İstanbul ve İzmir'i bekleyen büyük tehlike ne ?
      Konu Sahibi Ezgikyc Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 09.Ocak.2012, 15:27
    2. Dünyayı bekleyen büyük tehlike..
      Konu Sahibi Ezgikyc Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 03.Ekim.2011, 01:23
    3. Genç erkekleri gece bekleyen tehlike; ani kalp durması
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 01.Ağustos.2010, 09:54
    4. Evde Çocuğu bekleyen 14 tehlike
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 27.Kasım.2009, 23:04
    5. Dünyayı Bekleyen Büyük Tehlike!
      Konu Sahibi world_sun Forum BİLİM VE TEKNOLOJİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 14.Ağustos.2009, 12:05

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş