Eşkina Balığı Nedir?

Sağlıklı ve zinde yaşamın başında besin tüketimin sunduğu katkı asla yadsınamaz. Günümüzde sağlıklı besin tüketimi denildiğinde ise deniz ürünleri başta geliyor. Eşkina balığı da onlardan biri.

Eşkina, denizlerimizde nadir görülen, bununla birlikte sürekli aynı yerde yaşama ve üreme alışkanlığı olan bir balık türü. Bu balığı bu denli cazip kılan özelliklerinin başında lezzeti geliyor. Ancak literatürde minekop balığı olarak bilinen eşkinanın bilinmeyen pek çok özelliği bulunuyor. Bunların başında da insan sağlığına sunduğu faydaları sayabiliriz. Peki, nedir bu faydalar? Merak edenler yazımızın devamını da okumalılar...



Öncelikle eşkina balığı ilaçyapımında da kullanılıyor. Sadece bu neden bile bu balığın sağlığa ne denli fayda sağladığını gösteriyor. Böyle bir özellik deniz canlıları arasında pek sık rastlanılan bir özellik değil. İklim balığı olan ve belirli avlanma dönemlerinde balıkçıların gözde gelir kaynağı olan bu balık ekseri olarak Marmara Denizinde bulunuyor. Balığın en belirgin özelliği ise kafasının sağ ve sol olmak üzere iki tarafında beyaz renkte taş bulunması. Onu dengede tutan bu taşlar aynı zamanda böbrek hastaları başta olmak üzere tıbbın pek çok alanında da kullanılıyor. Yazımızın başında da değindiğimiz gibi ilaç yapımında da kullanlan eşkina balığı, xeraminadlı ilacın içeriğinde de yer alıyor.

Soğuk su balığı olarak bilinen eşkinanın yurdumuzda Maramara Denizinde görüldüğünü söylemiştik; bunun yanı sıra havaların ısınması ile yuvalamave yumurtlama dönemine geçen bu balık, protein, vitamin ve omega değerleri açısından da sağlık kazandıran bir özelliğe sahip. Adı pek duyulmasa da, balığı bilen kesimler tarafından oldukça fazla talep gören eşkina balığı, bugün balıkçılık alanında pek çok balıkçının da geçim kaynağı durumunda. Yurt içi olduğu gibi yurt dışı talepdengesi de yaratan eşkina balığı hakkında tüm detaylara Eşkina Taşı, Balık Taşı, Böbrek Taşı, Eşkina Balık Taşı Satışı adresinden ulaşabilirsiniz.


.alıntıdır.