Düşük ve Preeklampsi Riskini Artıran Beyin Hastalığı

Nöromyelitis Optika Spektrum Bozukluğunun hamilelik süresince düşük ve preeklampsi riskini artırabileceğini belirten bir çalışma yayınlandı. Preeklampsi; hamilelikte hipertansiyon ve idrarda protein çıkışı ile seyreden bebek ve anne hayatını tehdit eden ciddi bir durumdur.

Bu çalışmada santral sinir sisteminde özellikle spinal kord ve gözlere giden sinirleri tutan inflamatuar Nöromyelitis optika spektrum hastalığının başlangıcından 3 yıl önce ve sonrasında düşük ve preeklampsi riskinin belirgin arttığı saptanmıştır.

Çalışmada, Nöromyelitis optika spectrum bzk. olan, en az 1 kez hamile kalmış 60 kadının görüşme ve tıbbi kayıtlarının incelenmesi sonucunda; 40 kişi düşük ve 57 kişi ise preeklampsi açısından analiz edilmiştir. Araştırmada hastalık başlamasından 3 yıl önceye kadarki dönemde düşük oluşmasının 12 kat fazla; Preeklampsinin de genel toplumda görülme oranı %3.1 iken, bu grupta %11.5 oranında olduğu bulunmuştur.

Bu çalışmanın eleştiri alabilecek noktaları ise küçük bir örneklem grubu ile geriye dönük tıbbı kayıt incelenmesiyle yapılmış bir çalışma olmasıdır. Ancak yine de nöromyelitis optika spectrum bzk. tanısı olan hastaların gebeliklerinin zamanlaması ve korunmasına yönelik takip çalışmalarına ışık tutabileceği açısından önemli olabileceği düşünülmüştür.

Uzm. Dr. Nuşin Bilgin
Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Orjinal çalışma: Abstract for “Pregnancy outcomes in aquaporin-4–positive neuromyelitis optica spectrum disorder” by Matthew M. Nour, Ichiro Nakashima, Ester Coutinho, Mark Woodhall, Filipa Sousa, Jon Revis, Yoshiki Takai, Jithin George, Joanna Kitley, Maria Ernestina Santos, Joseph M. Nour, Fan Cheng, Hiroshi Kuroda, Tatsuro Misu, Ana Martins-da-Silva, Gabriele C. DeLuca, Angela Vincent, Jacqueline Palace, Patrick Waters, Kazuo Fujihara, and Maria Isabel Leite in Neurology. Published online November 18 2015