Uzmanlar, domuz gribine karşı iki farklı diş fırçası kullanılmasını tavsiye ediyor.

DENTATÜRK Özel Diş Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle toplumu bilgilendirme amaçlı bir basın toplantısı düzenledi. DENTATÜRK Özel Diş Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Taner Okşan, Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Başaraner ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Ümit Okyay 'Ağız ve Diş Sağlığı konusunda toplumun genel eğilimleri' hakkında bilgiler vererek, yapılması gerekenleri anlattı.

Toplantıda konuşan DENTATÜRK Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Başaraner, domuz gribi salgınına karşı önlem olarak 2 ayrı fırça kullanılması gerektiğini ifade etti. Başaraner, şunları söyledi: "Sabah kullandığımız fırçanın bir diğer uygulamada kullanmayarak kurumasının sağlanması ve ertesi sabaha kadar kapalı muhafaza kutusunda saklayarak ıslak ortamları seven mikroorganizmaların barınmasının engellenmesi sağlanmalıdır. Bulaşıcı hastalıklara önlem olarak aile içinde ortak fırça kullanımından da kaçınılması gerekmektedir."

Her yıl 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve 22 Kasım'ı içine alan haftanın Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutlandığını söyleyen DENTATÜRK Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Başaraner, "Dentatürk Diş Hastanesi olarak bu yıl bu haftayı halkımız ile kutlamaktan mutluluk duymaktayız. Fakat ağız ve diş sağlığında toplumumuzun içinde bulunduğu mevcut durum bu mutluluğumuzu gölgelemektedir." dedi. Avrupa ülkelerinde diş hekimliğine gitme sıklığı yılda 5 iken Türkiye'de ise bu sayının 0,9 olduğunu ifade eden Başaraner, "Nüfus artışının yüzde 1.37 olduğu ülkemizde diş hekimi sayısının artış yüzdesi yüzde 17.13 iken önceki yıl 0,7 olan diş hekimine gitme oranının 0,9'a çıkması sadece meslektaşlarımızın iş hacminin daralma oranı olarak görülmektedir. Tüm bu veriler toplum ağız sağlığı bilincinin artırılması çalışmalarına hız verilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır." şeklinde konuştu.

21.yüzyıl içerisinde hala Türkiye'de diş hekimi lisansına sahip olmayan kişiler tarafından yapılan müdahaleler sonucu birçok hastanın mağdur olduğunu söyleyen Başaraner, ağız ve diş sağlığı haftası içerisinde Kayseri'de sahte diş hekimi tarafından yapılan diş çekimi sonucu 16 yaşında bir çocuğun hayatını kaybettiğini dile getirdi. Bugün itibarı ile 20 bin diş hekiminin Türkiye nüfusuna hizmet vermeye çalıştığını söyleyen Başaraner, ağız ve diş sağlığının bozuk olmasının bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilendiğinin altını çizdi. Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve dişeti hastalıklarından korunmada öncelikle kişilerin kendi sağlıklarının bilincinde olması gerektiğini ifade eden Başaraner, insanların, düzenli fırçalama alışkanlığı, diş ipi kullanımı ve düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlığının kazandırılmasının şart olduğunu ifade etti.

Cihan