Dişlerinizi ihmal etmeyin


Diş fırçalamayan çocukların kalıcı dişleri çürük


Mersin Sağlık Müdürlüğü tarafından ilkokul birinci sınıflara yönelik yapılan çalışmada öğrencilerin yüzde 20'sinin kalıcı dişlerinin çürük olduğu ortaya çıktı.
Mersin Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen 'Güçlü Dişler Projesi' kapsamında Toroslar ilçesinde bulunan 41 okulda 4 bin 82 öğrencinin diş muayenesi gerçekleştirildi. Yapılan değerlendirmelerde 795 birinci sınıf öğrencisinden 795'inin ilk çıkan birinci azı dişlerinde çürük tespit edildi. Sağlık Müdür Yardımcısı Diş Hekimi Fatih Çomu, 7 yaşındaki birinci sınıf öğrencilerinin birçoğunda birinci azı dişinin çıkmadığını, bu nedenle çürük tespit edilen çocuk sayısının yüzde 20'leri bulmasının yüksek bir rakam olduğunu söyledi.


Türkiye'de ana dişleri çıkan çocukların yüzde 95'inin diş fırçalamadığı için en önemli dişlerden olan birinci azı dişini kaybettiğine dikkat çeken Çomu, bunun önüne geçmek için çocuklara mutlaka diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerektiğini vurguladı. Dişi çürük olan öğrencilerin diş dolgularının ise ağız diş sağlığı merkezlerince yapılacağını ifade eden Çomu, her hafta 48 öğrencinin tedavilerinin yapıldığını söyledi. Öğrencilere 4 yıl süre ile senede 4 defa olmak üzere 16 defa florlama yapılacağını belirten Çomu, "Projenin hedef kitlesi yaş itibarı ile kalıcı dişlenme dönemindedir. Bu proje ile çocukların ağız-diş izlemleri yapılarak koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin etkin biçimde verilmesi sağlanacaktır." dedi.


.ALINTIDIR.