Dişeti Kanaması: Diş Etleri Neden Kanar?

Ağız ve Diş sağlığı söz konusu olduğunda diş eti kanamalarına oldukça sık rastlanır. Bu yaygın problem, az veya ileri düzeyde olmasına bakılmaksızın son derece ciddiye alınması gereken bir sorundur. Bilmelisiniz ki, tümüyle sağlıklı dişetleri fırçalarken kanamazlar. Kendiliğinden ya da gece uyku halindeyken meydana gelen kanamalar ise ileri olguların habercisi olabilir.

Diş eti kanama sorunu ile karşılaşıldığında yapmanız gereken ilk hareket, dişlerinizi, dişetleri ile birlikte çokça fırçalamak, ardından vakit kaybetmeden bir diş hekimine giderek tedavi sürecinizin başlatılmasını sağlamak olmalıdır. Tekrarlama riskine sahip bir rahatsızlık olan dişeti problemlerine yönelik diş hekiminizin tavsiye ve önerilerine uygun hareket etmelisiniz.

Diş Etlerini Korumak İçin Yapılması Gerekenler…

Diş eti problemi yaşamamak ya da yaşanan sorunları minimuma indirmek için, diş eti temizliğinin sağlanmasının yanı sıra fırça ile diş ve dişeti birleşim bölgelerinde yuvarlak hareketlerle dişeti masajı önem taşır. Toplam fırçalama süresi bu gibi problemli durumlarda 3 dakikanın altına inmemelidir. Fırçalama işlemini saat tutarak gerçekleştirdiğiniz takdirde göreceksiniz ki bu kısa bir süre değildir. Yapılan araştırmalar, günlük sıradan fırçalama süresi genellikle 30 saniyenin altında olduğu bilgisini bizlerle paylaşır ki, bu kısa süreli temizlik hareketi diş ve dişetlerinin sağlığını kaybetmesinde önemli bir etkendir.

Kanamalı diş etlerinde pek çok kişi fırçalamanın zarar vereceğine inanır. Bu düşünce kesinlikle yanlıştır, aksine kanamalı durumlar söz konusu olduğunda daha fazla fırçalama ve diş eti masajı uygulanmalıdır. Önerilen zaman diliminde günde 3 kez diş ve diş etlerinizi fırçaladığınız takdirde 1 hafta sonra dişetlerinizin sıkılığını yeniden kazanmaya başladığını ve kanama azaldığını göreceksiniz. Elbette tek çözüm bununla sınırlı kalmıyor, fırçalama ile birlikte kanamaya neden olan etkenler ortadan kaldırılmadıkça hastalık ortadan kalmaz, iyileşmenin sağlandığı düşünülemez.

Diş Taşları ve Diş Eti Kanaması

Diş taşları kanamanın önde gelen nedenidir. Diş taşlarından tamamen temizlenmiş dişlerde yeniden oluşması için gerekli süre 48 saattir. Ağız ortamında tükürük, mikroplar ve gıda artıkları üçlüsü bir araya geldiğinde diş taşları oluşacaktır. Yeterli ve doğru fırçalama olmadığında diş aralarında kalan gıdalar diş plakları ve diş taşlarının sebebidir.



Doğru Fırçalama Nasıl Sağlanır?
Ağız ve Diş sağlığının bir bütün olduğunu asla unutmayın bu nedenle de dişlerinizi fırçalarken dilinizi fırçalamayı da ihmal etmeyin. Dili fırçalamak, gıdaları uzaklaştırarak dişlerinizi sadece çürüklerden, diş plağından kurtarmakla kalmaz aynı zamanda bunlara bağlı gelişen ağız kokusundan da kurtarır.

Diş taşlarının oluşmasına fırsat verilmemesi gerekir. Aksi halde siz farkında olmadan ağrı yapmadan diş eti içinde ilerlemeye devam eder ve çene kemiği kayıplarına neden olur. Kemik desteğini kaybeden dişler giderek sallanır ve sağlam ve çürüksüz de olsalar çok sayıda dişin birden dökülmesine neden olur.

Hasta dişetlerinin rengi açık pembeden kırmızıya doğru değişir, kabarık görünüm kazanır, yüzeyi sağlıklı diş etinin aksine parlaktır ve kolayca kanama eğilimi gösterir.

Diş Eti Kanamalarında Doğru Sanılan Yanlışlar
Dişetlerim kanadığı için fazla fırçalayamıyorum.
Diş taşlarını temizletmek zararlı.
Diştaşları temizlenince dişler sallanır.
Diş taşlarını temizletince daha çabuk oluşur.


.alıntıdır.