A’dan Z’ye Aroma Terapi: Gül
Doğada bulunan aşağı yukarı 5000 farklı gül türünden şamgülü ve lahana gülleri en güzel kokulu olanlarıdır ve aromaterapi için gerekli olan yağlar için temel hammadde bu güllerdir. Bir zamanlar Kırmızı Gül de gül yağı üretiminde kullanılırdı ama günümüzde yeterli miktarda bulunmamaktadır.

Doğu, İran ve Suriye kökenli gül familyasının bu üyeleri şimdi Bulgaristan, Çin, Fransa, Hindistan, İtalya, Fas, Rusya, Tunus ve Türkiye’nin sıcak kesimlerinde yetiştirilmektedir. Bu güzel kokulu çiçekler beyazdan kırmızıya, kırmızıdan pembeye birçok renkte açar.

Gül yağı bütün cilt türlerine faydalı gelir ama özellikle olgun, hassas, kuru veya hasarlı ciltlere birebirdir.

Nem dengesini ayarlamada ve kırışıkları düzeltmede faydalıdır. Dar kan damarlarını sıklaştırır ve böylece ölen kılcal damarların kızarıklığını yok eder.

Duygusal Etkileri

Gül yağı duyguları yumuşatır ve sakinleştirir. Depresyonu azaltır, kaygıyı giderir, maneviyatı yükseltir, stres ve tansiyonu düşürür. Özellikle doğum sonrası mood değişikliklerini dengede tutar. Sinirleri sakinleştirir ve uykusuzluğu giderir. Gülyağı acıyı azaltabilir ve üzüntüyle baş etmede yardımı olur. Hayal kırıklığı, kıskançlık, alınganlık gibi duyguları gidermede yardımcı olur ve mutluluğun önündeki engelleri kaldırmada yardımcı olabilir. Gülyağı temizlik ve masumiyeti simgelediği gibi duygusal ve tahrik edici bir afrodizyaktır. Aşk duygusunu yükseltir ve iktidarsızlık ve soğukluğu gidermede yardımcı olabilir.

alıntı