Mermer, fayans ve marley gibi yüzeyleri beyazlatmak için tuz ruhu ve çamaşır suyunun karıştırılarak kullanılması sağlık açısından büyük tehlike oluşturuyor. Tuz ruhu ve çamaşır suyu karıştırılınca yoğun bir şekilde klor gazı açığa çıkıyor ve bu gaz da solunum yollarında ciddi hasara yol açıyor.

Havasız, küçük ve kapalı ortamlardaki süre arttıkça klor gazının solunum yollarına daha fazla zarar verdiğini belirten uzmanlar, bu kişilerde astım benzeri hastalıkların ortaya çıkma ihtimalinin daha fazla olduğunu vurguluyor.

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, evlerde günlük hayatta kullanılan deterjan, çamaşır suyu, kireç ve yağ çözücüler, lavabo açıcılar, tuz ruhu gibi birtakım kimyasal maddelerin yanlış kullanılması halinde zehirlenmelere sebep olabileceği uyarısında bulundu. Özellikle dar, kapalı ve iyi havalandırılmayan yerlerde çamaşır suyu ve tuz ruhunun gerek tek olarak gerekse birlikte kullanılmamaları gerektiğini hatırlatan Dr. Osman Nacaroğlu, bu kimyasalların kanda karboksihemoglobin denen bir oluşuma sebep olarak oksijenin vücuttaki taşınımına engel olabileceğine dikkat çekti.

Çamaşır suyu, deterjan gibi kimyasalların çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanması, su veya başka içeceklerle karıştırılma ihtimalleri sebebiyle bunlarla bir arada bulundurulmaması gerekiyor. Dr. Nacaroğlu, ev kimyasalları ile gıda maddelerinin aynı yerde olmaması gerektiğini ifade ederek, "Bu maddeler kullanıldıktan sonra zehirlenmeyi akla getirebilecek belirtiler gözlenirse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ya da 112'ye haber verilmeli."şeklinde konuştu. ZAMAN