Besin destekleri neden popüler?
Obezite sorununa bağlı olarak "sihirli formüller" olarak görülen besin desteklerinin kullanımına talep artıyor.

Bütün dünyanın sorunlarından biri haline gelen obezite Türkiye'de de her geçen gün artıyor. Obezite sorununa bağlı olarak "sihirli formüller" olarak görülen besin desteklerinin kullanımına talep de artıyor.

Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezitenin görülme sıklıklığı artıyor. Şişmanlığın getirdiği tıbbi zorluklara ek olarak diyet ve egzersiz yapmanın zorlukları da düşünüldüğünde zayıflamak için reçetesiz satılan besin desteklerinin kullanımına olan talep de öyle. Bu durumda bazı kişilerde besin desteği kullanılarak sanki yaşam tarzı değişiklikleri yapmaya gerek olmayacağı inancı doğuyor. Bu yüzden bazı besin destekleri "sihirli formüller" olarak görülüyor.

Besin desteklerinin popüleritesindeki bir sebep de "doğal" olanın "güvenli" olduğu inancı. Bu inanç genel olarak birçok toplumda yaygın. Oysa ki bu ürünlerin de belirli kullanım şekli ve belirli dozları olmalı. Bununla beraber birçok ilacın da bitki kökenli olduğunu ama aynı zamanda yan etkileri olabileceğini düşünürsek doğal olanın her zaman güvenli olmayabileceğini de tahmin etmek zor olmaz.

Besin desteklerinin güvenliği ve etkinliği ile ilgili araştırmalara genel olarak bakıldığında ne yazık ki bu konulardaki verilerin yetersiz olduğu görülüyor. Zayıflamak için kullanılan çoğu besin desteğinin güvenliğini ve uzun süreli etkilerini gösteren çalışmalar yetersiz.

Sonuç olarak; zayıflamak için kullanılan birçok besin desteği var ve bunlara gün geçtikçe yenileri eklenecek. Ancak genel olarak bakıldığında çoğu besin desteği için yapılmış uzun süreli kullanımda etkinliği ve güvenliği gösteren çalışma sayısı son derece kısıtlı. Bunun yanında bu destekler kullanılırken mutlaka hekime ve diyetisyene danışılmalı. Yarar ve zararları iyi değerlendirmeli, kullanılan diğer ilaçlarla olabilecek etkileşimleri ve olabilecek yan etkileri konusunda mutlaka bilgi sahibi olunmalı.

Mother&Baby


.ALINTIDIR.