Belirtisi: Kronik Ağrı!

Fibromyalji, kronik kas ağrılarıyla kendini gösteren, uyku bozukluğu, uzun süren yorgunluk ve psikolojik yakınmalarla kendini belli eden bir hastalıktır.


Yumuşak doku romatizması grubunda yer alan bu hastalık, yaşam kalitenizi etkiler. Sabah uyanmakta zorluk çekmek, boyun ve sırt ağrılarından şikayet, geceleri iyi uyuyamama, gün boyu kendini yorgun hissetme gibi belirtileriniz varsa, Fibromyalji için kendinizi kontrol ettirin.

Kronik ağrıya yol açan önemli nedenlerin başında gelen bu hastalık, çoğunlukla kadınlarda ortaya çıkıyor. Yaygın vücut ağrıları, uyku bozukluğu, yorgunluk, tüm vücutta tutukluk, baş ağrısı, kabızlık, ağrılı adet görme, eller ve ayaklarda karıncalanma ve şişlik gibi pek çok yakınmaya sebep oluyor.

Fibromyalji hastalığının nedeni tam olarak bilinmiyor. Hastalıktan geçirilmiş travmalardan tutun da, psikolojik bozukluklara kadar pek çok farklı etken sorumlu olabiliyor.

Kas ağrısından depresyona, tiroitten uykusuzluğa kadar geniş bir yelpazeye yayılan şikayetlerin tedavisinde mutlidisipliner bir yaklaşım gerekiyor. Bu hastalığa yakalanan kişinin, hastalığını iyi anlaması ve tedaviden çabuk beklememsi gerekiyor.

Hastalıkta uyku bozukluklarının düzeltilmesi önemli bir yer tutuyor. Tedavide kullanılan ilaçlar antidepresanlar, fizik tedavi, hipnoterapi, akupunktur, kaplıca tedavisi gibi yöntemler bulunuyor. Hepsinin içinde en önem taşıyan ise, egzersiz tedavisidir.

Yapılan araştırmalar, Fibromyalji hastalığının bir kere ortaya çıktığında, uzun süre devam ettiğini ve zaman zaman şiddetlendiğini ortaya koyuyor.

Hastada sakatlık gibi bir durum oluşmasa da, kronik olarak devam eden yorgunluk, tutukluk ve ağrılar nedeniyle ciddi iş gücü kaybı ve tedavi maliyetleri nedeniyle ekonomik yük bindiriyor. İlaç tedavisi ve egzersizle, hastalığın iyileşmesi mümkün oluyor.

.ALINTIDIR.