Bel ve boyun fıtığı vakalarında ameliyatsız çözümler artık daha ön plana çıkıyor. Maltepe Üniversitesi Algoloji Klinik Direktörü Prof. Dr. Nurettin Lüleci, narkoz ve hastaneye yatmayı gerektirmeyen ozon tedavisinde yüzde 65-90 başarı elde edildiğini söyledi. Lüleci, ozonla tedavinin yan etkisinin yok denecek kadar az olduğunu belirtti.

Ozon, üç oksijen atomundan oluşan doğal bir kimyasal bileşiktir. Tıbbî anlamda ise yüzde 99,9 saflıktaki medikal oksijenden bir jeneratör vasıtası ile elde edilen ozon, gaz olarak kullanılmaktadır.

Ozon, bel fıtığına nasıl etki ediyor?

Rahatsızlıkta fıtık, sinir dokusu üzerine taşarak baskı yapıyor. Bu baskı sırasında bozulan diskin şişmesi ve su tutması söz konusu. Bu durumda bel ve boyunda ağrılar oluşuyor. Ozon disk içerisine verildiğinde diskin şişmesi ve su tutması engelleniyor. Serbest oksijen, oluşumları engelleyip diskin mekanik olarak büzüşmesine neden oluyor. Ayrıca şişen diskin ağrıya sebep olması ortadan kalkıyor.

Ozon nasıl veriliyor?

Ozon ameliyathane şartlarında ve görüntüleme cihazlarının eşliğinde bizzat fıtığa sebep olan diskin içerisine veriliyor. Bir kez uygulanan ve narkoz ile neşter gerektirmeyen yöntemin, yan etkisi de yok denecek kadar az. 10 dakika süren işlemde fıtık olan bölge ozon bombardımanına tutuluyor. İşlem için hastanede kalmanıza da gerek yok. Bu yöntem araştırmalarda, ameliyat kadar etkili olduğundan "ozon diskektomi" olarak da adlandırılmakta.
ZAMAN