Sandalyede desteksiz otururken bele binen yük, ayakta dik olarak dururken bele binen yükten daha fazladır. Belde bulunan disklerdeki basıncı daha da artıran en kötü durum ise sandalyede otururken öne doğru eğilerek yerden bir cismi almaya çalışmaktır
Uzmanlar, bel ağrısının 30'a yakın sebebi olduğunu belirterek, bunlardan en çok görülen türün nedenikesin olmayan ve mekanik olarak tabir edilen bel ağrıları olduğunu ifade ediyor. Bel adale-lerini güçlendirici egzersizler yaparak ve düzenli yürüyüşlerle bu ağrılardan kurtulabilirsiniz.

Yaz aylarını hareketli geçirenlerin genel şikâyetleri arasında bel ağrıları ilk sırada yer alıyor. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Baktır, bel ağrılarının 30'a yakın nedeninin olduğunu, ancak bazılarının bel fıtığı, iltihaplı romatizma gibi kolay teşhis edildiğini, ancak bir kısım bel ağrılarında kesin teşhisin konulamadığını ifade etti. Sebebi belirlenemeyen ağrıların kişileri zaman zaman rahatsız ettiğini kaydeden Prof. Dr. Baktır, bu tür bir hastalık olan ve özellikle genç bayanlarda görülen fibromiyaljinin, stres ile birlikte ciddi ağrılara neden olduğunu söyledi. Baktır, doğuştan birtakım omurga bozukluklarının da bel ağrısına neden olabileceğini dile getirdi. Doğuştan omurga fazlalığı ya da eksikliğinin, kişinin bel ağrısına olan yatkınlığını artırdığını anlatan Baktır, "Ameleler ve inşaat işçileri gibi ağır işlerde çalışanlar ile bel bölgesine aşırı yük bindiren kişilerin omurgalarında zamanla bozukluklar oluşur. Bu bozukluklar hayatın ikinci yarısında bel ağrısına neden olabilir. Ayrıca, şişman kişilerde göbek öne doğru çıktığı için belin eğriliği artar ve ağrılara yol açar. Üstelik bu kişilerin bel adaleleri zayıftır. Hamilelik döneminde karınları büyüyerek öne doğru çıkan kadınlar da, zaman zaman bel ağrısı çekerler." dedi.

Nedeni bel fıtığı, iltihaplı romatizma gibi hastalıklar olan bel ağrılarında, nedene yönelik tedavinin çok önemli olduğuna işaret eden Baktır, şu bilgileri verdi: "Nedeni kesin olarak belli olmayan mekanik bel ağrıları, toplumda çok daha fazla görülmektedir. Bu ağrılardan kurtulmanın en önemli yolu, bel adalelerini kuvvetlendirerek belin normal kavisini korumak ve bele binen yükü azaltmaktır. Bel adalelerini kuvvetlendirmek için de egzersiz ve düzenli spor yapılmalıdır."

Bel kaslarının güçlenmesi için egzersiz çok önemli

Aynı pozisyonlarda uzun süre çalışmayı gerektiren işler ve ağır kaldırmanın dönerek kaldırma ile birlikte olduğu işlerde bel ağrısı daha fazla oluyor. Günlük hayatı olumsuz etkileyen bu ağrılara karşı dikkat edilecek bazı kurallar şunlar:

Otururken: Sert sandalyede omurganız dik olarak, bir veya iki diziniz kalçanızdan daha yukarıda olacak şekilde oturun. Kısa dinlenme süreleri için koltuklu sandalye çok iyi destek sağlar.

Ayakta dururken: Beliniz düz olarak ayakta durmaya çalışın. Ayakta çalışırken beldeki çöküklüğü hafifletmek için ayak iskemlesini kullanın. Dizlerinizi bükmeden öne doğru eğilmeyin. Bayanlar için orta yükseklikteki topuklar beli daha az zorlar. Topuksuz ayakkabılardan sakının.

Bİr şey kaldIrIrken: Yerden bir şey kaldırırken uygun ve güvenli şekilde yapın. Dizlerinizi bükün, yükü vücudunuza yakın tutun ve kalkmak için bacak adalelerinizi kullanın. Ani hareketlerden sakının. Ağır herhangi bir şeyi belinizden yukarı seviyeye kaldırmayı denemeyin.

Yatarken: Sert yatakta yatın. Yumuşak yatakların altına 2 cm kalınlıkta kontrplak koyun. Yüzüstü yatmayın. Sırtüstü yatarken dizlerinizin altına bir yastık koyun. Yan yatarken bacaklarınızı kalça ve dizden bükük olarak tutun.

ÇalIŞIrken: Ağır iş yapmayınız. İmkanınız varsa yorgunluğu hissetmeden önce bir işten diğerine geçin. Eğer bütün gün büroda çalışıyorsanız fırsat buldukça kalkıp etrafta dolaşın.

Önce IsINIn: Bel ağrınız geçince düzenli egzersiz yapın (yürüme, yüzme vs.). Fakat güçlü bir harekete teşebbüs etmeden önce, adalelerinize ısınma ve gevşeme fırsatı vermek için yavaş başlayın.

Araba sürerken: Koltuğunuz sert olmalı. Pedalları kullanırken bacağınızın tam gerilmemesi için direksiyona mümkünse yakın oturun.

ZAMAN