Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala uzmanlar beslenme konusunda uyarılarda bulunmayı sürdürüyor. Uzun bir oruç döneminin ardından özellikle bayramdaki beslenme şeklinin çok önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ani ve aşırı gıda alımlarının çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getireceği uyarısında bulunuyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Muhammet Ateş, bayram sabahı yapılacak kahvaltının hafif olması gerektiğini söyledi. Yemek konusunda mideye birden aşırı bir şekilde yüklenilmesinin doğru olmadığını kaydeden Ateş, bayram ziyaretleri sırasında da tüketilen tatlı miktarı ve çeşidine dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Ateş, kalp şeker, tansiyon gibi rahatsızlıkları olan kişilerin de diyetlerine dikkat etmesi, özellikle hamur tatlılarından kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

Tatlı ve yağ tüketimi bir anda olduğu zaman özellikle sindirim problemlerinin yaşandığını kaydeden Ateş, "Bununla birlikte karında ağrı şikayetleri artabilir. Özellikle kalp- tansiyon ve şeker hastaları için büyük risktir. Bu tansiyon hastalarının komaya girmelerine neden olabilir. Onların diyetine özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. İshal komplikasyonları görülebilir. Sindirim problemleri görülebilir. Bunlar yüksek şeker tüketimine bağlı olarak ta gerçekleşir. Bu nedenle gün boyu alınan şeker ve yağ oranın hangi tatlılardan gelen yağ miktarının belirli seviyelerde kalması gerekir. Çok fazla tüketilmemesi İkramların bir kısmını yeyip bir kısmını geri çevirmek en makul yoldur." diye konuştu.

Cihan Haber Ajansı