Aşırı zayıflığın genlerden kaynaklanıyor olabileceği belirlendi.

Fransız, İngiliz ve İsviçreli bilimadamlarının araştırması ilk kez aşırı zayıflık ve genler arasında bağlantı olabileceğini gösterdi.

İngiliz ''Nature'' dergisinde yayımlanan araştırmada bilimadamları, 16. kromozomun bir parçasının, üzerindeki genlerin sayısının artmasına neden olabileceğinin bilindiğini belirterek, genellikle kromozomun bu parçasında, anneden ve babadan gelen her genin iki kopyasının bulunduğunu, ancak 2 bin 500 kişiden birinin tek bir kopyaya, 2 bin kişiden birinin ise 3 kopyaya sahip olduğunu açıkladı.

2010'da 16. kromozomun parçasında tek kopyanın bulunmasının ölümle sonuçlanabilecek obeziteyle bağlantılı olabileceğini belirleyen bilimadamları, bu kez 3 kopyanın etkilerini araştırdı.

100 bin kişinin katıldığı araştırmada, 3 kopyaya sahip olan kişilerin zayıf, hatta bazılarının aşırı zayıf olduğu görüldü.

3 kopyaya sahip çocukların yarısının da zayıf olduğu ve beslenmede büyük güçlük çektiği belirtildi.

Bilimadamları bu çocuklarda gelişim bozukluğu görülebileceğini, 4 yaşındayken 1,5 yaşındaki bir çocuğun kilosunda olabileceklerini vurguladı.

Katılımcılardan 138'inin, genin 3 kopyasına sahip olduğunu belirten bilimadamları, 138 kişinin üçte birinde bu mutasyona anne ve babada rastlanmadığı, üçte ikisinde ise bu durumun kalıtsal olduğuna dikkati çekti.

Anadolu Ajansı