İzah edilemeyen anomalili bebek doğuran, tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu olan ve önceki bebeği 4 kilo 500 gramın üzerinde normalden iri doğan gebelerde diyabet gelişme riskinin yüksek olduğu belirtildi.

Uzmanlar, özellikle önceki gebeliklerinde normalin üstünde kiloda bebek sahibi olan anne adaylarına gebelik öncesinde ''teşhis amaçlı oral glikoz (kan şekeri) tolerans testi'' uygulanması gerektiği uyarısında bulunuyor. Sağlıklı bir anne adayında, gebelik döneminde birçok kalıcı ya da geçici hastalıkla birlikte halk arasında ''şeker hastalığı'' olarak bilinen ''diyabet'' de görülebiliyor.

İnsülin salgılanması ve/veya insülin etkisindeki eksiklik sonucunda ortaya çıkan vücudun temel yapı taşları olan ve gıdalarla alınan karbonhidrat, yağ ve protein kullanımındaki bozukluk olarak tanımlanan diyabet, gebelikte de anne ve bebek açısından ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, gebeliklerin yaklaşık yüzde 0,2-0,3'ünde anne adaylarının daha önceden diyabet tanısı aldığını, gebelikte ortaya çıkan diyabetin görülme sıklığının ise yüzde 1-4 arasında değiştiğini söyledi. Şatıroğlu, dünyada günde 135 bin gebeliğin, gebelikte ortaya çıkan diyabet ile birlikte meydana geldiğini ifade ederek, şişman gebelerde, daha önceki gebeliklerinde diyabeti olanlarda, ailesinde diyabet öyküsü bulunanlarda diyabet gelişme riskinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Gebelikte ortaya çıkan diyabetin teşhisi için 24-28. gebelik haftasında bütün gebelere tarama amaçlı 50 gram glikoz testi yapılması gerektiğini belirten Şatıroğlu, gestasyonel yani gebeliğe bağlı diyabetin öncelikle diyet ile tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

ANKARA AA ZAMAN