Akciğer kanseri vakaları artıyor

Tedavi yöntemleri neler?

Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda akciğer kanserine yakalananların sayısında ciddi bir artış olduğu ancak teşhis, tetkik ve tedavi imkanları bakımından da önemli yol alındığı belirtildi.

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Yıldıray Bekar, kendilerine müracaat eden hastalarda zaman zaman Akciğer tümörü tanısı ile karşılaştıklarını belirterek bu tür vakalara başarı ile müdahale ettiklerini söyledi.

Karadeniz Bölgesi'nde 4 yıl önce ilki yapılan ameliyat yöntemi ile 20 hastaya ulaştıklarını belirten Dr. Bekar, "Uygulanan Akciğer Koruyucu Cerrahi ile hastanın, hiç ameliyat olmamış gibi, fizik kondisyonu ve efor kapasitesi düşmeksizin, nefes kapasitesi gerektiren işleri ameliyat öncesi yaptığı gibi ve hatta daha iyi yapabilmesi sağlandı. Genelde uygulanan tüm akciğerin çıkarıldığı tedavi yöntemi kullanılmak zorunda kalınsaydı, hastanın kapasitesi yarı yarıya kaybolacaktı. Hasta ameliyat sonrası taburcu edilerek günlük yaşantısına döndürüldü" dedi.

Bekar, son yıllarda bölgede Akciğer Kanseri sayısında artış yaşandığını ancak tedavi imkanlarının hızlı bir şekilde geliştiğini kaydederek, "Akciğer kanserlerinde sayı her geçen gün artıyor ancak teşhis, tetkik ve tedavi imkanları eskiye göre daha hızlı, daha etkin şekilde uygulanmaya başladı" diye konuştu.

Dr. Bekar, bu tür vakalarda Trabzon şehrinin bölgenin dünya standardında donanımlı kurumlara sahip şehirler içinde yer aldığını belirterek, yeterli bilimsel bilgi birikimine sahip, deneyimli ve yetenekli hekimlerinin bulunduğunu bu yönüyle de hastaların hizmete çok kısa zamanda ve hızlı ulaşabildiklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan yaklaşık 30 yıldır sigara içen ve 8 yıldır sigaradan uzak duran 63 yaşındaki Yaşar Kopuz, 1 yıldır nefes darlığı ve kanlı balgam çıkarma şikayeti ile doktora başvurduğunu belirterek yapılan ameliyatla artık rahatladığını söyledi.

İHA