Ağlamak sağlıklı


Halk arasında çok ağlayanlar için kullanılan sulugöz deyiminin göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç.Dr. Umut Aslı Dinç, gözyaşı yetersizliğinin ise "kuru göz" hastalığını yol açtığını söyledi.

Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Umut Aslı Dinç, gözyaşı yetersizliği veya bozukluğunun kuru göz hastalığına yol açtığını belirtti. Çok ağlayanlara halk arasında "sulugöz"lu denilirken, akan gözyaşının, gözleri sulandırdığı için sağlık açısından büyük bir önem taşıdığı belirtildi. Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Umut Aslı Dinç, gözyaşı yetersizliğinin "kuru göz" hastalığına yol açtığını söyledi.

Gözün ön tabakasını sulayan ve besleyen gözyaşının yetersizliği nedeni ile ortaya çıkan kuru göz hastalığının özellikle aşırı bilgisayar kullananlarda daha sık görüldüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Umut Aslı Dinç, "Kuru göz hastalığında gözde batma, yanma kızarıklık, bulanık görme gibi belirtiler olur. Kişinin günlük hayatını etkileyebilecek şekilde rahatsızlık verebilir. Gözyaşının görevi sadece gözün ön tabakasını ıslatmak ve nemli tutmak değil ayrıca içerisindeki maddelerle enfeksiyonlara karşı direnç kazandırmak ve göz dokularının beslenmesine katkıda bulunmaktadır.

Günümüzde özellikle bilgisayar kullanımı ve kontakt lens kullanımı nedeniyle kuru göz hastalığına benzer şikayetler oldukça sık olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

Kuru göz hastalığına benzer şikayetlerin bilgisayara çok bakanlarda görüldüğüne de dikkat çeken Dr. Dinç, "Normalde 5-10 saniyede bir refleks olarak göz kırpıyoruz. Ancak bilgisayar kullanırken, kitap okurken, televizyon izlerken veya herhangi bir nedenle dikkatimizi yoğunlaştırarak yaptığımız işlerde göz kırpmayı unutuyoruz.

Bu durumda da gözde suni bir kuruluk oluyor. Her gözümüzü kırptığımızda göz kapakları mevcut gözyaşını tüm göz yüzeyine dağıtıyor ve böylece hem göz yüzeyi nemleniyor hem de besleniyor. Ama göz kırpmadığımızda gözyaşı sadece belirli alanda kalıyor, diğer alanlar kuru kalıyor ve şikayetler ortaya çıkıyor. Bu nedenle kişilerin özellikle bilgisayar kullandıkları veya dikkat gerektiren işler yaptıkları sırada sık sık göz kırpmayı kendilerine alışkanlık haline getirmeleri, yaklaşık olarak yarım saatte bir ara vermeleri gerekmektedir. Her şeye rağmen ciddi şikayetleri varsa da tedavi için bir göz hekimine başvurmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.


.ALINTIDIR.