Vücudun D vitamini ihtiyacı büyük oranda güneş tarafından karşılanıyor. Ancak yapılan son araştırmanın sonucuna göre güneş altında kalsalar bile açık tenlilerin vücudu bu vitamini yeteri kadar üretemiyor.

İngiliz Kanser Araştırmaları Vakfı Cancer Research UK'in mali desteği ile yapılan araştırmada, güneşin altında çok kalsalar bile açık tenlilerin ilave D vitamini almaları gerekebileceği ortaya çıktı.

Güneşin altında fazla kalmak cilt kanserine yol açıyor. Bu nedenle, açık tenlilerin daha fazla D vitamini almak için güneşin altında kaldıkları süreyi uzatmaları çözüm değil. Ancak ilave D vitamini almak yardımcı olabiliyor.

Araştırmada 1200 kişi incelendi. Bunlardan 730'unda D vitamininin "uygun düzeyin altında" olduğu gözlendi. Bu kişilerden çoğunun ten rengi çok açık ve çilliydi.

KİMLER RİSK GRUBUNDA?

D vitamini eksikliği bulunma riski yüksek grupların ilave vitamin almaları zaten öneriliyor.Bunlar arasında Afrikalı-Karayipli ve Güney Asya kökenliler gibi ten rengi koyu olanlar ve vücudunu tamamen örten kıyafetler giyenlerin yanı sıra, yaşlılar, çocuklar, gebe kadınlar ve çocuk emziren kadınlarla güneşten kaçınanlar da yer alıyor.

Son bulgulara göre ten rengi açık kişilerin de bu listeye eklenmesi gerekebilecek.D vitamini kemik ve diş sağlığı için gerekli. Eksikliği gibi, fazlalığı da zararlı olabiliyor. Genelde günde 10-15 dakika güneş görmek vücudun yeteri kadar D vitamini almasını sağlıyor. Tüketilen yağlı balıklar ve süt ürünlerinden de bir miktar D vitamini alınıyor.

BBC Türkçe