10 soruda domuz gribi ve korunma yolları


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

10 soruda domuz gribi ve korunma yolları

  • #1
    Cihan ÇAĞLAYAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Nereden
    Şanlıurfa
    Mesajlar
    5,536
    @Cihan ÇAĞLAYAN



    10 soruda domuz gribi ve korunma yolları





    Domuz gribi son günlerin en çok konuşulan sağlık sorunlarından biri. Prof Dr Osman Müftüoğlu ve Turgay Renkliyurt domuz gribi ve korunma yollarını yazdı....

    Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun yazısı



    Domuz gribi son günlerin en çok konuşulan sağlık sorunlarından biri. Salgın bir hastalık boyutlarına ulaşabilme ihtimali gösterdiği için hepimizi korkutuyor. Ne var ki çoğu zaman yapılan bir hatanın burada da yapıldığı, konunun fazlaca büyütülüp neredeyse bir “tıp terörü” havasının yaratıldığını düşünenler de var. Bu gripte de bir “viral enfeksiyon” söz konusu. Viral enfeksiyona bağlı diğer üst solunum enfeksiyonları gibi domuz gribi de “damlacık enfeksiyonu” şeklinde kolayca yayılıyor.

    1 ETKENİ NE

    Domuz gribine yol açan bir virüs. “H1N1 virüsü” olarak adlandırılıyor. Virüsün özelliği diğer grip virüsleri gibi hızlı ve değişken bir yapıya sahip olması. Tüm grip virüsleri gibi domuz gribi virüsü de hızla ve sürekli bir biçimde değişme özelliğine sahip. Bu durum aşı hazırlama ve tedavi için ilaç üretmeyi güçleştiriyor.

    2 NASIL BULAŞIYOR

    Virüsün kaynağı domuzlar. Domuzlar arasında sık sık grip salgınlarına yol açıyor. Virüs domuzdan insana, insandan insana, hatta insandan domuza bile bulaşabiliyor. Bulaşıcılığı fazla, salgın potansiyeli yüksek bir virüs. İnsandan insana bulaşma ağız burun salgılarıyla, kirlenmiş eller, hapşırma, öksürme, bu esnada virüsle bulaşmış partiküllerin ağza, buruna solunum yoluna yerleşmesiyle oluyor.

    3 NASIL KORUNMALI

    Korunmanın en etkili yolu hasta kişilerin izole edilmesi. Özellikle bulaşma ihtimalinin arttığı kapalı alanlara, ulaşım araçlarına, okullara alınmaması, evde istirahat ettirilmeleri. Ayrıca hasta kişilerin maskelerle ayrı odalarda izole edilmesi de faydalı bulunuyor. Riskli alanlarda ve salgın çıkan yerlerde yaşayanların maske takmaları faydalı olarak bulunuyor. Virüsün öksürme, hapşırma, yakın mesafeden konuşma gibi durumlarda hava yolu ile bulaştığının bilinmesi çok önemli ama en az bu durum kadar önemli olan ve çoğu kez atlanan bir nokta var: El temizliği. Salgın dönemlerinde özellikle elleri sık sık yıkamak, şüpheli temaslarda bu yıkamayı daha ciddi ve dikkatle yapmak önem kazanıyor.

    4 BELİRTİLERİ NELER

    Bu gribin de diğer griplerden farklı bir belirtisi yok. Ağır seyrediyor. Solunum yollarını daha ciddi etkiliyor. Ateş, kırıklık, iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik, boğaz ağrısı, boğazdan yanma hissi, öksürük, nefes darlığı, iştahsızlık, burun boğaz akıntısı, hapşırma gibi belirtileri var. Küçük çocuklarda ağır nefes darlığına, uyku haline de yol açıyor.

    5 NASIL TEŞHİS EDİLİYOR

    Şüpheli vakalarda hızlı sonuç veren bazı testler var ama bunlar her yerde uygulanan, ucuz testler değil. Hastalığı hızlı teşhis eden yeni testler üzerinde çalışmalar sürüyor. Özellikle şüpheli olguların aksi kanıtlanıncaya kadar domuz gribi gibi kabul edilmesi, yeni yerleşim saptanabilmesi için bu olgularda virüs çalışmalarının yapılması gerekebiliyor.

    6 AŞI İLE KORUNMAK MÜMKÜN MÜ

    Domuz gribinin aşısı yok. Aşı üzerinde çalışmalar devam ediyor ama mevcut grip aşılarının bu gripten korunmada bir faydası olmuyor.

    7 İLACI VAR MI

    Bazı antiviral ilaçların (örneğin Tamiflu ve benzerlerinin) faydalı olabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte doğrudan tedavi edebilecek herhangi bir ilaç söz konusu değil. Her grip olgusunda tamiflu veya benzerini kullanmak da gerekmiyor.

    8 NASIL BESLENMELİ

    Eğer bağışıklığınızı güçlü tutarsanız domuz gribine karşı daha dirençli olursunuz. Uykunuza, istirahatınıza dikkat etmeniz, fırsat buldukça temiz havada yürümeniz ve iyi beslenmeniz faydalı olabilir. Bol sebze meyve yemek doğru bir düşüncedir. Bağışıklığı güçlendirmek için Elderbery, Ekinezya, Umklaoba özlerinden, hatta Betaglukandan faydalanabilirsiniz. 2-3 haftalık kısa bir Çinko kürünün de yararı olabilir.

    9 TÜRKİYE İÇİN BİR TEHLİKE SÖZ KONUSU MU

    Sağlık Bakanlığı ve Enfeksiyon Hastalıkları çalışma grupları ortak bazı önlemler konusunda anlaştılar. Erken teşhis için bazı merkezler oluşturuldu. Özellikle havaalanlarında gerekli önlemler alındı. Bu nedenle panik olacak bir durum söz konusu değil. Yapılması gereken bu tür belirtilerle karşılaşanların en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, bu tür belirtileri olanları izolasyon konusunda uyarmaları.

    10SALGIN BÜYÜYOR MU

    Meksika Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama hastalığın ilk yoğunluğunun azaldığı yönünde. Herkes, her ülke yeteri kadar bilinçlendi. Bütün ülkelerde, sınırlarda gerekli önlemler alındı, sağlık bakanlıkları alarm haline geçirildi. Bu nedenle korkuya, telaşa, endişeye gerek yok. Yeni bir virüs de söz konusu değil. Virüs zaten bilinen bir virüs. Sorun hastalığın salgın hale dönüşebilme eğilimi göstermesinden kaynaklanıyor. Bu enfeksiyonda da koruyucu önlem her şeyden önce geliyor.

    Kısacası dikkatli olalım, koruyucu önlemleri ciddiye alalım ve ilgililerden gelecek uyarıları dikkatle uygulayalım, panik yapıcı önerilerden uzak duralım yeterli...


    Domuz gribi gerçeği: Salgın ihtimali az...

    Turgay Renkliyurt'un yazısı (Güneş)

    Domuz gribi konusu bütün dünyayı meşgul ediyor. Durum böyle olunca da ortalıkta bir dolu dedikodu, masa başı imalatı reyting getirmek için imal edilmiş haber, kulaktan dolma bilgi dolaşıyor.

    Ortalıkta dolaşan bazı haberlere göre; domuz gribi virüsü bütün dünyaya yayılacak ve yüz milyonlarca insan ölecek.

    Bir başka habere göre; Amerika'lılar güneydeki komşuları olan Meksika'lıların kaçak olarak ülkeye ucuz iş gücü olarak gelmelerinden, bu arada pek çok ekonomik, sosyal ve sağlık sorunlarını da beraber taşımalarından bıkmış durumdalar. Sınırdan geçişler sıklaştırılmak istendiğinde, bazı sivil toplum kuruluşları insan hakları diyerek karşı çıkmakta, bu da ciddi tedbir alınıp, uygulanmasına engel teşkil etmektedir.

    Buna bir çare bulmak isteyen Amerika tarafı, Meksika'da böyle bir grip dalgasının yaratılmasını bir şekilde başlatıp, önce Amerikalıları, sonra bütün dünyayı korkuya sevk etti, sonra da Meksika'dan Amerika'ya gelişleri istediği gibi kontrol altına aldı.

    Bu iddiayı ortaya atanlar, varsayımlarının doğru olduğunu ortaya koymak için de şöyle konuşuyorlar; '.. Meksika'da meydana gelen grip olayları nedeniyle bir çok ölüm vakası olduğu ileri sürülüyor ve Meksika'dan Amerika'ya gelişler aşırı tedbirlerle engelleniyor. Ancak, Amerika'daki domuz gribi vakaları nedeniyle ölüm vakası yok denecek kadar az. Üstelik domuz gribinin hali hazır yapısında onu öldürücü yapan gen bulunmuyor, klasik bir grip gibi etki yapıp, geçiyor'.

    Özetlemek gerekirse ortada bir dolu tevatür, dolaşıyor.

    BİLİM TEDBİR AL AMA PANİKLEME, DİYOR

    Berlin'deki Robert Koch Enstitüsü, dünyaca ünlü bir bilim kuruluşudur. Yüzlerce bilim adamının araştırma yaptığı bu bilim merkezinin başkanı olan Prof. Dr. Jörg Hacker birkaç gün önce yaptığı basın toplantısıyla, konu hakkında şunları söyledi; '.. Klasik anlamda domuz Influenza Virüsü (A/H1N1) insandan insana geçip, hasta etmez. Aynı şekilde bunun türleri olan H1N2, H3N3, H3N1 tipleri de insandan insana geçip, hasta etmez. Ancak, günümüzde A/H1N1 virüsünün bir varyasyonu Meksika, Teksas ve Kaliforniya'da ortaya çıktı.

    Bu virüs, kuş, domuz ve insandan kaynaklanan kök hücreye sahip. Bu özelliğiyle, domuza geçip, genetik değişikliğe uğrayıp, bugünkü insandan insana geçen A/H1N1 girip türünü yarattı, diye düşünülüyor.

    İŞLER BİRAZ KARIŞIK

    A/H1N1 adlı domuz gribi virüsünün, hangisinin klasik, yani öldürücü etkisi olmayan, insandan insana geçmeyen; hangisinin insandan insana geçen, öldürücü etkili varyasyon virüsü olduğunu standart araştırma metodlarıyla tespit etmek mümkün değildir. Amerika'da bunu tespit edecek, sistem de geliştirilmiş değildir.

    Ancak, Robert Koch Enstitüsü bu farkı tespit edecek teşhis sistemini geliştirmiştir. Yani, bu teknolojiye Almanya sahiptir. Hasta olduğundan şüphe edilen kişinin geniz, burun içi derisinden alınan bir parçanın incelenmesiyle, virüsün cinsini tespit etmek mümkündür.

    Tekrar edeyim; klasik domuz gribi virüsü olan A/H1N1 öldürücü etkiye sahip değildir. Bu grip domuzdan insana, insandan insana geçip, dünya çapında salgına (Epidemi) sebep olmaz. Var olan ilaçlarla tedavi etmek mümkündür.

    Varyasyona uğramış domuz gribi virüsü öldürücü etkili ve insandan insana geçerek salgına sebep olur. Ancak, bu hastalık da, işin başında teşhis edilirse, var olan ilaçlarla tedavi edilir. Çünkü, bu ilaçlar, virüsün çoğalmasını önleyici etkiye sahiptir...'

    Konunun en yetkili kişilerinden birisi olan Prof. Dr. Jörg Hacker'in bu açıklamasının arkasından ikinci bir açıklama yapıldı. Buna göre; Meksika'dan gelen bir hemşire de domuz gribi tespit edilmiş ve hemen ilaç tedavisine geçilerek hemşirenin iyi olması sağlanmış.

    Özetlemek gerekirse, Almanlar işi çözmüş ve '.. Tedbirli ve sakin olun!' diyorlar. Bunun tercümesi ise... Domuz gribi kontrol altında, demektir. (Veya, Amerikalıların şişirdiği kadar tehlike yok!).


    Etiketler: domuz gribi aşı grip enfeksyon hastalık ilaç aşı h1n1

    Hürriyet
    * Tuttum, taa içime oturttum seni...

  • #2
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ







    çok dikkat etmek gerekiyor
    teşekkürler...

  • #3
    gulcinnnnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mayıs.2009
    Nereden
    İSTANBUL BOSTANCI artık izmir :(
    Mesajlar
    8,706
    @gulcinnnnn







    teşekkürler

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. "gripten korunma yolları" (boyama-afiş)
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum BOYAMA SAYFALARI
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 26.Şubat.2011, 00:04
    2. Gripten korunma yolları ve temizliğin önemi
      Konu Sahibi Cemile ÖZTÜRK Forum Sağlık Haftası Etkinlikleri
      Cevap: 9
      Son Mesaj : 27.Ocak.2010, 01:34
    3. 7 hastalık ve korunma yolları
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 14.Aralık.2009, 18:52
    4. domuz gribinden korunma yolları
      Konu Sahibi Emel Hoca Forum SAĞLIK
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 12.Kasım.2009, 12:57
    5. Domuz gribi ile mevsimsel gribi karıştırmayın
      Konu Sahibi gulcinnnnn Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 31.Ekim.2009, 19:12

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş