Okul Öncesi Öğrenme Merkezleri Nasıl Olmalıdır?


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Okul Öncesi Öğrenme Merkezleri Nasıl Olmalıdır?

Like Tree13Likes
  • 8 Post By Musa BAL
  • 1 Post By Emine TURAN TUNÇ
  • 2 Post By Zerrin KORKMAZ
  • 2 Post By atmosfera

Konu: Okul Öncesi Öğrenme Merkezleri Nasıl Olmalıdır?

  • #1
    Musa BAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Şubat.2009
    Nereden
    İstanbul-Osmaniye
    Mesajlar
    5,843
    @Musa BAL



    Okul Öncesi Öğrenme Merkezleri Nasıl Olmalıdır?





    Okul Öncesi Eğitimin Ortamı ve Öğrenme Merkezleri
    Bir okul öncesi eğitimi kurumunun, çocukların eğitim gereksinimlerini karşılar nitelikte tasarlanmış olması önemlidir. İyi tasarlanmış eğitim ortamları çocukların etkin öğrenmelerini destekler ve yaratıcı problem çözme becerilerini geliştirir. Dikkatli ve özenli planlanmış eğitim ortamları eğitim programlarının başarıya ulaşmasında önem taşır. Bu eğitim programının amacına uygun şekilde planlanabilmesi ve uygulanabilmesi için eğitim ortamlarının öğrenme merkezlerini içerecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

    Öğrenme Merkezleri
    Güncellenen programda ''ilgi köşeleri'' öğrenme merkezleri olarak ifade edilmiştir. Öğrenme merkezleri çocukların serbest oyun oynama gereksinimlerini karşılamak için düzenlenmiş alanlardır. Öğrenme merkezleri günlük eğitim akışında yer alan etkinliklerde ele alınan kazanım ve göstergeler doğrultusunda seçilmiş farklı materyalleri de barındıran, birbirinden çeşitli malzemelerle (çocuk boyundaki dolap/raflar, pano, farklı renkte halılar, yer döşemeleri veya yere yapıştırılan bantlar, vb.) ayrılmış olan oyun alanlarıdır. Öğrenme merkezleri sınıf içinde özelliklerine göre yerleştirilmelidir.
    Örneğin hareketli oyunlar oynanabilen blok merkezinin kitap merkezinden mümkün olduğunca uzak bir yerde düzenlenmesi farklı ilgi alanlarında bulunan çocuklara rahatlık sağlayacak, sınıf düzeninin sağlanmasına da doğal yoldan yardımcı olacaktır.
    Öğretmen, öğrenme merkezlerinde sınıfın fiziksel özelliklerini ve çocuk sayısını dikkate alarak, çocukların bireysel gereksinimlerine ve ilgilerine yönelik düzenlemeler yapar. Oluşturulan merkezin sınırları, uygun etkileşimlerin bir alandan diğer alana kolaylıkla taşınabilmesi ve çocukların değişken ilgilerini yanıtlayabilmesi için esnek olmalıdır. Bunun yanı sıra var olan öğrenme merkezleri; kazanımlara uygun olarak yeni materyaller eklenmesi, bazı materyallerin kaldırılması, bazılarının da tekrar yerine konması şeklinde güncellenmelidir. Böylece çocukların materyallere olan ilgileri canlı tutulabilir. Öğrenme merkezlerinin düzenlenmesinde çocukların da fikirlerinin alınması, sınıfı benimsemelerine ve aldıkları sorumlulukları yerine getirmelerine destek olacaktır. Bir sınıfta kaç merkez olacağını sınıftaki çocuk sayısı ve sınıfın fiziksel koşulları belirler.
    Her merkezde oynayacak çocuk sayısını ise sınıftaki merkezlerin sayısı, merkezlerin büyüklüğü ve materyallerin yeterliliği belirler. Belirli bir öğrenme merkezinde oynayacak çocukların sayısı ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek bir anlaşmazlık durumunda öğretmen oyun oynama süresine sınır getirebilir. Örneğin dramatik oyun merkezi ilgi çekici materyalleri nedeniyle çocukların hepsinin aynı anda oynamak istedikleri bir bölüm olabilir. Öğretmen burada bir çalar saat bulundurabilir ve uygun bir süreye ayarlayarak çocukların bu merkezden dönüşümlü olarak yararlanmasını sağlayabilir.
    Çocuklar bu kuralı içselleştirdiklerinde, saat çaldığında malzemeleri toplayarak dramatik oyun merkezini bir sonraki gruba herhangi bir uyarı olmadan bırakacaklardır.
    Okul öncesi eğitimi kurumlarında bulunması önerilen merkezler; blok, kitap, müzik, sanat, fen ve dramatik oyun merkezleridir. Sınıfta bulunan merkezlerin adlarının ve sembollerinin bulunduğu farklı renklerde kartlar hazırlanarak ait olduğu merkezde çocukların görebileceği bir yere asılmalı veya yapıştırılmalıdır. Örneğin kitap merkezi için üzerinde kitap/kitap okuyan çocuk resmi bulunan bir kart veya sanat merkezi için üzerinde palet ve boya fırçalarının resmi bulunan bir kart hazırlanabilir.

    Öğretmen gerekli zaman ve durumlarda seçilen temalara uygun olarak bir süreliğine yeni merkezler de oluşturabilir. Örneğin belirli gün ve haftalardan Kızılay haftasına girildiyse, Kızılay etkinliklerini çağrıştıran materyalleri barındıran bir merkez oluşturulabilir veya sınıfta kardeşi olan bir çocuk varsa bebekler ve gereksinimlerinin yer aldığı bir merkez hazırlanabilir. Bunun yanı sıra çocukların banka, postane, restoran, sağlık kurumları, alış veriş mağazaları vb. yerlerde yaşam becerilerini bağımsızca geliştirip uygulayabilecekleri farklı merkezler de hazırlanabilir. Geçici bir süre için oluşturulan bu merkezler çocukların ilgisine göre iki veya üç gün, bazen de bir hafta boyunca sınıfta yer alabilir. Öğretmen, öğrenme merkezlerini çocuklar sınıfa gelmeden önce hazırlar. Güne başlama zamanı sonunda tercih ettikleri merkezlerde oynamaları için çocuklara rehberlik eder. Öğrenme merkezini seçen çocuk ilgi ve isteği doğrultusunda etkinliğini sürdürür, çalışmasını bitirdiğinde bir merkezden diğerine geçebilir. Öğretmen, çocuklar merkezdeyken kendisi de sürece katılarak gözlem yapar; çocukları ve eğitim planını değerlendirebilmek için çocukların bireysel özelliklerini, çoğunlukla hangi merkezleri ve hangi arkadaşlarıyla oynamayı tercih ettiklerini not defterine kayıt eder.
    Çocukların çeşitli deneyimler yaşayıp farklı kazanımlara ulaşabilmesi için onları diğer günlerde değişik merkezlere yönlendirmeye özen gösterir. Bunun yanı sıra merkezlerde farklı arkadaşlarıyla da oynamalarına dikkat eder.
    Aşağıda farklı büyüklüklerdeki eğitim ortamlarında öğrenme merkezlerinin yerleşimi verilmiştir:

    İdeal bir okul öncesi eğitimi sınıfı


    Yukarıda yer alan çizim birçok merkezin yerleştirilebileceği bir okul öncesi eğitimi ortamını yansıtmaktadır. Mekânın daha küçük olduğu sınıflarda bütün öğrenme merkezlerine yer verilmeyebilir. Böyle bir durumda var olan öğrenme merkezleri birden fazla amaç için kullanılabilir.
    Örneğin sanat merkezi aynı zamanda fen merkezi olarak, dramatik oyun merkezi ise aynı zamanda blok merkezi olarak kullanılabilir.

    İki merkezli küçük bir sınıf


    Bu ortamlarda dikkat edilmesi gereken nokta, öğrenme merkezlerinin birbirlerinden belirgin bir biçimde ayrılmış olmasıdır. Bunun amacı çocukların küçük gruplar hâlinde her bir öğrenme merkezinde daha etkin çalışabilmesini sağlamaktır. Öğrenme merkezleri birbirinden ayrılmış olsa da birbirinden kopuk ve bağımsız değildir.
    Çocuklar bir öğrenme merkezinde çalışırken diğerlerinde neler olup bittiğini kolayca takip edebilir. Bir öğrenme merkezinden diğerine erişim oldukça kolaydır. Öğrenme merkezleri birbirinden açık raf sistemine sahip, çocuk boyuna uygun dolaplarla ayrılmıştır. Dolapların çocuk boyuna uygun olması çocuğun çalışmak istediği materyale kendi başına ulaşması ve işini bitirince materyali yine kendi başına yerine kaldırması açısından önemlidir. Olası çarpma ve yaralanmaları önlemek için masa ve sandalyelerin kenarlarının sivri değil oval olmasına dikkat edilmelidir.

  • #2
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ







    Çoğu okulumuzun sınıfları küçük olduğu için küçük sınıf örneğini yüklemen harika olmuş öğretmenim teşekkürler
    Zerrin KORKMAZ likes this.

  • #3
    Paloma - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26.Mart.2010
    Nereden
    İzmir
    Mesajlar
    109
    @Paloma



    öğrenme merkezleri





    duvarlarımıza asabileceğimiz merkezlerin yazı örneklerini paylaşabilir misiniz
    ''Tanıdığın en olumlu insan kendin ol.'' R.SHARMA

  • #4
    Zerrin KORKMAZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Kütahya/Emet
    Mesajlar
    9,934
    @Zerrin KORKMAZ







    ......
    HALE GAMZE and gokyuzu like this.
    ÖNCE OKUL ÖNCESİ 7 YAŞINDA!

    İyi İnsan;
    Aklından hiç kötülük geçirmeyen, saf insan değildir.
    İyi İnsan;
    Her şeyin farkında olup, iyiliği tercih edendir.

  • #5
    nese87 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07.Mayıs.2009
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    486
    @nese87







    32 kişilik sınıfım olduğu için bu sistemi uygulamıyorum önce sınıf sayılarını azaltsınlar nerde boyama yada kitap çalısılıcak

  • #6
    özgen05 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Aralık.2009
    Nereden
    AMASYA
    Mesajlar
    1,065
    @özgen05







    bizim bu kadar masa ve benzeri malzememiz yok ne yapıcaz
    Hayat Bir Çaydır,İnsan İse Şeker.
    Sen Karıştırdıkça Hayattan Tat Aldığını Sanırsın,
    Hayatın Seni Erittiğini Çay Bitince Anlarsın

  • #7
    abdlcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03.Ocak.2015
    Nereden
    ağrı
    Mesajlar
    3
    @abdlcan







    tamm serbest zamanda istedikleri merkezlerde takılacaklarda plana geçince masa sandalyelerin hepsini sanat etkinliği yaparken orayamı taşıyacağız her sefernde ?

  • #8
    atmosfera - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.Kasım.2011
    Mesajlar
    4
    @atmosfera







    Merkezler gün boyu kullanılıyor...yani düz plan diye bir şey yok..öğretmen kitap merkezine gidip oradakilerle kitap okuyacak..fen ve doğa merkezine gidip deney yapacak..bu arada tüm sınıfı tek başına kontrol altında tutacak...sanat merkezine çocukları toplayıp katlama bir kurbağa bile yapmayacak..onlara kağıt verecek..örnek dahi göstermeyecek..hadi bir kurbağa yapın diyecek..bu arada sınıfta sirkülasyon sağlayıp çocukların süreleri dolunca merkezlerdeki yerlerini değiştirecek..ve aynı etkinlikleri yine yapacak..hatta seminerde bir arkadaş aynı saatte aynı şeyleri yiyorlar diye sitem etmişti..galiba her çocuğa farklı menü ve saat istiyordu pek anlayamadım..
    Biz okul öncesi öğretmenlerinin suçu ne ki hiç teneffüs yapmadan tek başımıza hem de yaş grubu düşmüş çocuklarla bilim sanat merkezi gibi eğitim vermemiz isteniyor...hem de doğru dürüst materyallerimiz yokken..
    Ben çocuklarımın kimle oynayacağına nerede oynayacağına karışmak yönlendirmek istemiyorum..yoksa onu tanıyamam ilgisini gözlemleyemem...onların ilgisini çekmek hep beraber birlik içinde öğrenmek eğlenmek daha güzel...

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Öğrenme için Uygun Ortam Nasıl Olmalıdır?
      Konu Sahibi sel_ma_34 Forum GENEL SORUNLARINIZ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 23.Haziran.2014, 10:59
    2. Okul Öncesi Eğitim Nasıl Olmalıdır?
      Konu Sahibi Meltem YANIKOĞLU Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 09.Kasım.2013, 08:07
    3. Okul öncesi eğitimde bilgisayar kullanımı nasıl olmalıdır?
      Konu Sahibi Rabia PEKKAN (rpekkan) Forum Okul Öncesi Eğitimde Bilgisayar
      Cevap: 10
      Son Mesaj : 18.Nisan.2012, 21:22
    4. Okul öncesi dönemde öğrenme güçlüğünün belirtileri
      Konu Sahibi Rabia PEKKAN (rpekkan) Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 01.Nisan.2010, 16:05
    5. Cevap: 1
      Son Mesaj : 19.Mart.2010, 01:55

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş