Üniversite Öğrenci Kulüpleri Nedir? İşleyişleri Nasıldır?

Üniversiteler, kişilerin bilgi birikimlerini oluşturduğu ve bir mesleğe hazırlandığı öğretim kurumları olmanın haricinde, sosyal açıdan gelişim sağlayabildiği, çeşitli faaliyetlerle özgüvenlerini geliştirebildiği bir yerdir. İş hayatına atılmadan önce daha küçük çaptaki çalışma ortamlarında iş bölümü, görev alma bilinci, sorumlulukları taşıyabilme gibi birçok konuda gelişimlerini sürdürdüğü bir eğitim kurumudur ayrıca.

Öğrenci kulüpleri, tam bu noktada ortaya çıkan ve okuldan sonraki hayat için tecrübe edinilebildiği topluluklardır. Bu topluluklar, gerekli prosedürlerle kurulur ve daha sonrasında üye kazanımlarıyla devam ederek etkinliklerle faaliyetlerini yürütür.Öğrenci toplulukları, üniversitelerin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı olarak kurulmaktadır. Denetlenmeleri, etkinlik isteklerinin onaylanması, bazı etkinlikler için gerekli olan ekipman ve gereçlerin sağlanması bu daire başkanlığından olmaktadır.

5390_images_(1)

Kurulum için, öncelikle, bir tüzük oluşturulması ve bu tüzüğün içinde misyon-vizyon belirtilmesi, çalışma alanlarının oluşturulması, içinde kurucu başkanın da olduğu 20 tane kurucu üyesi ve 1 danışman gerekmektedir. Öğrenci kulüplerini öğrenciler yürütse de, kurulması için danışman onay ve imzası gerekmektedir. Ayrıca etkinliklerde, yine öğrencilerin ,istekleri daha çok göz önüne alınsa da, etkinlik izin istek formlarının onayı için kulüp başkanı ve danışmanın ortak imzası gerekmektedir. Benzer faaliyet alanına sahip kulüplerin açılması konusunda, belli durumlarda açılmama riski bulunur, mevcut bulunan kulüple birleştirme önerisi gelir. Fakat, SKS (Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı), çoğunlukla öğrenci istekleri doğrultusunda kulüplerin açılma izinlerini vermeye daha yatkındır. Gerekli durumları sağlamış olan bu topluluklar, rektörlükteki görevli kuruldan geçerek kurulmalarına izin verilip verilmediği açıklanır. İzni alan öğrenci kulübü, faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere çalışmalara başlar. Tüzüğünde belirttiği üzere, faaliyet alanları doğrultusunda etkinlikler oluşturur. Seminerler, konferanslar, paneller, açık oturumlar düzenleyebilir, turnuvalar, yarışmalar gibi eğlence faaliyetleri oluşturabilir, geziler düzenleyip kültürel etkinliklerde bulunabilir. Sınırları doğrultusunda makul mantıklı her türlü faaliyetleri düzenlemek için izin alabilmektedir. Burada dikkat edilecek husus, herhangi kurum, kuruluş ve kişilerle çalışırken topluluk çıkarları gözetilmeli, herhangi bir ürün satışlarında izinsiz kesinlikle satışa izin verilmemelidir. İzinler dışında oluşan herhangi durumlar, uyarılardan sonra kulüplerin kapatılmasına kadar gidebilmektedir.

5390_dsc_2360Kulüpler, belli bir hiyerarşik yapıda oluşturulmaktadır. 1 başkan, isteğe bağlı olarak 1 veya 2 başkan yardımcısı, genel sekreter yani yazman, sayman yönetim kurulunu oluşturmaktadır. Ayrıca, genel kurulunda çeşitli alt başlıklar açılıp görevlendirme yapılabilmektedir. Bunlara birim, grup, atölye vb gibi isimler verilebilmektedir. Örneğin, etkinlik atölyesi, proje birimi gibi. Tüm bu alt birimlerin genel sorumlusu seçilip yönetim kuruluna alınabilir ve alt birimlerle ilgili çalışma faaliyetlerinin sorumluluğu seçilen kişiye verilebilir. Her ay genel kurul toplantısı yapmalı ve bu toplantı tutanaklarını genel kuruldakilerin imzaları, danışman ve kulüp başkanı imzalarıyla birlikte SKS’ye sunmalıdır. Ayrıca, etkinlik yapılacağı süreçler içinde, gerekli gördükçe genel kurul toplanabilir. Her hafta yönetim kurulu toplantı yapmalıdır. Bu toplantı tutanaklarını SKS’ ye vermek zorunda değildir. Fakat, kulüp için oluşturulan toplantı tutanak ve etkinlik dosyasının içine mutlaka arşivlenmelidir. Arşivlenen her belge, herhangi yaşanan bir sorunda geriye dönüp kontrol edebilme imkanı sağlayacak, ayrıca ilerleyen yıllar için yazılı belgelerin olması kulüp geleceği açısından daha iyi olacaktır. Yönetim kurulu toplantılarında topluluğun çalışmalarının ne düzeyde olduğu kontrol edilir, yeni etkinlik fikirleri oluşturulur ve genel kurul toplantılarında bu fikirler genel kuruldakilere sunulur, oy çoğunluğuyla etkinlikler oluşturulur. Ayrıca, mevcut yürütülen projelerin devamlılığı için de bu toplantılar büyük önem arz etmektedir.

Üye alımları, üye formları aracılığıyla oluşturulur. Bu formlarda öğrencinin adı soyadı, fakültesi, bölümü, ulaşılabilecek bir telefon numarası ve mail adresi bulunur. İmzalattırılıp kişinin onayının olduğu netleştirilir. Daha sonrasında bu üyeler elektronik ortamda SKS’ ye bildirilir ve resmi olarak kayıtlara geçmiş olur. Yalnız, burada belirtmek gerekirse, sadece etkinliklerinize katılarak size destek olan üyelerinizle birlikte, aktif çalışabilecek üyeler bulunması da önemlidir. Çünkü, etkinlikle oldukça yoğun bir çalışma faaliyeti içerdiğinden, geniş bir çalışma ekibi gerekebilmektedir.

5390_ogrenci-kulupleri-tipler

Etkinlikler için üniversite içinden veya üniversite dışından çeşitli konuklar çağrılabilir. Örneğin, özel sektörde A firmasının, girişimcilik örneği üzerine güzel bir öyküsü vardır ve girişimcilik konulu bir konferans düzenlemişsinizdir, buranın yetkili kişisini konferansa davet edebilir ve bunu paylaşmasını isteyebilirsiniz. Veya, akademik bir faaliyet düzenlemişsinizdir. Konuyla ilgili uzman kişiyi çağırıp, bilgi birikimi ve tecrübelerinden faydalanabilirsiniz. Bu kişilere, tamamen kulüp olanaklarıyla ulaşılabilmektedir. Mail veya telefon aracılığıyla, uygun bir dille, isteğinizi öz olarak ve fazla cümlelerle uzatmadan karşıdakilere ulaştırabilmek önemlidir. Genel olarak, bu faaliyetler için birçok mail alan bir firma ya da kişi, gelen mail ya da aramada ilk cümlelerde kurulacak olan ana fikrin üzerine yoğunlaşacaktır ve bu da olumlu cevap gelmesi için önemli bir husustur. Gelecek olan etkinlik çalışma ortaklarınızdan tüm etkinlik boyunca kulüp sorumlu olur.

Etkinlik haberleri, ya toplu mesaj sistemi kullanarak ya da afişler aracılığıyla duyurular yaparak, üniversite öğrencilerine duyurulabilmektedir. Etkinliklere ne kadar çok öğrenci katılımı sağlanırsa o kadar verimli geçecektir, o kadar çok kişiye fayda sağlanmış olacaktır. Üniversitede öğrenci topluluklarında görev almak, takım çalışmasını öğrenmeyi sağladığından, iş hayatında da oldukça önemli bir fayda sağlamaktadır. Ayrıca, aktif çalışan kişiler için yer alındığı takdirde, sektörlerden birçok önemli kişilerle tanışabilme ve iş hayatı için referans oluşabilecek durumlar oluşturulabilmektedir. Aktif olarak çalışılamasa bile, öğrenci topluluklarının faaliyetlerine katılım da kişisel gelişimler için oldukça önemlidir.

Üniversite bir yaşam biçimi, sürekli öğrenme merkezi ve kişinin kendini tamamlaması için bulunmaz bir zaman fırsatıdır. İyi değerlendirildiği takdirde, sadece mesleki eğitimler haricinde, kişi kendine çok şey katarak mezun olabilmektedir. Bu fırsat, bu zaman dilimi iyi değerlendirilmeli, derslerin düzenli ve düzgün gitmesini sağlamanın yanında, kişisel gelişime yardımcı olacak her türlü faaliyete katılmaya özen gösterilmelidir. Çok araştırılmalı ve sorumluluk alarak, bu bilinç oluşturulmalıdır. Zaman çok hızlı geçmekte ve üniversite yıllarındaki öğrenme ve zaman imkanı ilerleyen yıllarda daha da zorlaşmaktadır. Bu nedenle, öğrenci topluluklarının faaliyet alanlarında çalışmaya özen gösterilmeli, üniversitede neler olup bittiği yakından takip edilmelidir.


Yazar: Gökçe Cömert