Günlük Görsel Plan

Belli bir plan olmadan, eğitimde belirlenen amaçlar gerçekleşmez. Eğitim süreci rastgele etkinliklerle doldurulmamalıdır. Örneğin, kâğıt kesme etkinliğine başlanmışsa, belirlenen süre boyunca kâğıt kesme etkinliği sürdürülmelidir. Çocuk istemiyor veya sevmiyor diye o etkinlik bırakılmamalı ve başka bir etkinliğe geçilmemelidir. Planda ne hedeflenmişse, o yapılmalıdır. Planda belirtilen çalışmaların, günlük olarak çocuk tarafından fark edilmesi ve bilinmesi sağlanmalıdır. Yani çocuk, o gün hangi aktivitelerin yapılacağını bilmelidir.


Çalışma ortamının duvarına çocuğun görebileceği bir pano asılır. Günlük etkinlikler, çocuğun görüp anlayabileceği bir biçimde düzenlenir. Çocuk okumayı biliyorsa, yazıyla yazılır. Örneğin altı etkinlik yapılacaksa, çocuğun görüp okuyabileceği büyüklükte altı adet (20 santimetre x 20 santimetre ölçülerinde) karton veya kâğıda, yapılacak etkinliklerin adı yazılır ve panoya asılır/yapıştırılır. Şayet çocuk okumayı bilmiyorsa, yapılacak etkinliklerin resmi panoya asılır/yapıştırılır. Çocuk, resimlerden de anlamıyorsa, pano üç boyutlu olarak düzenlenir. Yani birinci etkinlikte boyama yapılacaksa panoya boya kalemleri, yapbozlarla çalışma yapılacaksa panoya yapboz parçaları asılır/yapıştırılır. (Panoya asılan/yapıştırılan etkinlik kartları, çocuğun da yapıştırabileceği ve geri sökebileceği kolaylıkta olmalıdır.)


Yapılacak etkinliklerle ilgili görsel planlar, çocukla beraber panoya asılır ve indirilirse daha yararlı olur. Bu işler yapılırken aynı zamanda çocuğa birçok yönerge de yaptırılabilir. Örneğin, eğitimci şöyle diyebilir: “Birinci dersimiz bitti. Ali birinci dersin planını indir, kutuya/sepete/dolaba bırak.”


KAYNAK: Çetin ÖZBEY, Otizm ve Otistik Çocukların Eğitimi, İnkılap Kitapevi, İstanbul, 2005.

ALINTI:::::::::