Merhaba Arkadaşlar,

2 aydır özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi mi açalım yoksa özel anaokulu mu açalım kararsızım bulunduğum bölgeye bağlı olarak fizibilite çalışmaları yaptım.

Özel eğitimi de anaokulunu da kaldırabilecek durumda bir ilçedeyim 2 özel eğitim kurumu var 2 özel anaokulu var ilçe nüfusu 130 bin, turizm bölgesi olduğu için dışarıdan çok fazla göz alıyor.

Eşim Zihinsel sertifiakalı sınıf öğretmeni, uzun süredir özel eğitimde aktif çalışıyor, kendimde uzun süre bu sektörde aktif çalıştım. Bildiğimiz anladığımız bir iş hatta açacağım ortağım da sertifikalı sınıf öğretmeni.

1600 m2 lik bir arsamız var ve buraya prefabrik yapı olarak uygulayacağız, özel eğitim veya anaokulu ne istersek buna bağlı bir bina planlaması ile giriş yapacağız, bundan dolayı bina yapısı ile ilgili herhangi bir yönetmelik sıkıntımız olmayacak.

Özel eğitimin son durumuna bakarsak avuç içi okuma gibi bir sistem ile devlet bazı adımlar atıyor, öğrenci başına alınan maliyet hesaplaması yapılınca ve ileriye bakıldığında özel eğitimde çok cazip bir durum göremiyorum işin aslı Örnek: Özel eğitimde öğrenci başına ortalama 480 tl aldığımızı farz ediyoruz, Anaokulunda bu rakamdan da yüksek alabiliyoruz, servis ve mazot giderinden de kurtuluyoruz, Özel eğitimde devletden alıyoruz parayı toplu olarak ana okulundan aileden alıyoruz, birinde buluyoruz kaydını yapıyoruz bir aksilik çıkmadığı sürece bir yıl bizde diğerinde ailenin maddi sıkıntılarına bağlı olarak değişkenlik sağlayabiliyor,

Özel eğitimde 3 cü kurum olarak öğrenci kapma yarışına gireceğim ve bir çok çocuğa tabiri caiz ise bakıcılık yapacağım, bir çok aile çocuğunun gelişimi ile pek ilgilenmeyecek, Anaokulunda ise gelişim gösterebileceğimiz çocuklarla daha aktif hareket ederek aileleri ile gelişim sürecini değerlendirebileceğiz.


Bunun gibi bir çok artı ve eksiler iki yapılanma için bulunuyor, ben daha çok ileriyi yani bundan 5 yada 10 yıl sonrayı da göremeye çalışıyorum ama özel eğitimde pek göremiyorum bu konuda sizlerden yani hali hazırda özel eğitimde kurum sahibi veya çalışanlarından yardım talep ediyorum.

Bunu siz olsaydınız ne yapardınız hangisine yönlenir diniz olarak algılayabilirsiniz veya sizde iki yapılanma için kendiniz iki farklı artı eksiler ile bir değerlendirme yapabilirsiniz.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın ama malum bu işe para bağlayacağız ve ilerde keşke demek istemiyoruz.

Şimdiden teşekkürler.